KIK Productions

voorstellingen

VETERANEN

Persinformatie

VETERANEN © Hans Vissers
  • Wigbolt Kruijver
  • Bert Bunschoten
Wigbolt Kruijver: Nico
Bert Bunschoten: Krijn

tekst: Bouke Oldenhof
regie: Minke Kruijver
decor: Jan Heijer
lichtadvies: Ed van Liemt
techniek: Hans van Leuven

met dank aan: de Toneelschuur en Koekman uniformverhuur
toneel 2016-2017

VETERANEN

In hun actieve periode onder de wapenen kwamen veteranen Krijn Versluijs en Nico Kranenburg elkaar nooit tegen. Maar vanaf de tachtiger jaren vormen ze jaar na jaar getweeën tientallen malen de erewacht tijdens de herdenking bij het plaatselijke oorlogsmonument.

De gereformeerde leraar Krijn is voorzitter van het organisatiecomité. Hij weet ergens in de jaren tachtig de eigenzinnige katholieke bakker Nico voor de herdenking te strikken. Na hun pensioen beginnen de oorlogsherinneringen een steeds grotere rol in hun leven  te spelen. Ondanks al hun verschillen, blijken Krijn en Nico een belangrijk verleden te delen: dat van de militaire acties in Nederlands-Indië. Ook al krijgt Nico moeite met controle over zijn emoties na een herseninfarct en worstelt Krijn met de vraag naar schuld en vergeving. Met het levendiger worden van de herinnering worden de mannen langzamerhand steeds meer wapenbroeders.

In Veteranen volgen we de mannen tijdens negen herdenkingen over meer dan dertig jaar. Met hun gewoonten, hun onhebbelijkheden, hun irritaties en hun twijfels. In de onvervalste stijl van Het Volk vol herkenning, humor en ontroering spelen Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten de twee veteranen die steeds minder erkenning menen te ontmoeten, maar elkaar uiteindelijk wel vinden in een diepe kameraadschap. In onvervalst spitse, subtiele en humoristische dialogen.

Veteranen is een speciaal op Het Volk toegesneden versie van het door Bouke Oldenhof geschreven Friestalige Feteranen dat in Friesland in het seizoen 2014-2015 45 maal voor overwegend uitverkochte zalen met meer dan 10.000 toeschouwers werd gespeeld.

In september 2016 vierde Toneelgroep Het Volk zijn veertigjarig bestaan. Tijdens deze feestelijke gebeurtenis werden Bert Bunschoten, Joep en Wigbolt Kruijver benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

www.toneelgroephetvolk.nl