KIK Productions

voorstellingen

STARMAN

Interview

STARMAN © Dennis Veldman
  • Charly Zastrau
  • Florian Friedrich
  • Haye Jellema

Charly Zastrau: arrangementen en toetsen
Florian Friedrich: bas
Haye Jellema: percussie en drums

regisseur: Dirk Groeneveld 
kostuumontwerper: Rachid Assoui
coupeur: Edgar Schuurman
schoenontwerper: Jan Jansen
make-up artist: Joost Gimbel
pruiken: Ulrike Reimann
geluid: Martijn Roselaar
licht: Fon Sanders

pr: Tessa Harmsen
speciale dank aan: Toni & Guy Rozengracht Amsterdam, Jan Jansen shoes, Connie Palmen en Rachelle Garniez

 

show 2016-2017

SVEN RATZKE MEETS BOWIE IN ROCKSHOW STARMAN

door Jan Spijkers

Zanger en entertainer Sven Ratzke toert over de hele wereld met zijn wervelende show STARMAN. Hij wordt begeleid door een driekoppige band, onder leiding van zijn vaste pianist Charly Zastrau. De voorstelling is een prachtige hommage aan David Bowie, met fantastische arrangementen van Zastrau.  

Tijd voor een gesprek met de theatrale alleskunner Ratzke.

 


Toen je show uitkwam, was Bowie alomtegenwoordig. Het was de tijd van de reizende expositie over Bowie, de musical Lazarus geregisseerd door Ivo van Hove en de heruitgaven van Bowies boeken en cd’s. Zoals iedereen weet is Bowie in januari 2016 overleden, midden in je tournee.   
Ik kan het nog steeds nauwelijks bevatten dat hij er niet meer is. Maar dat ik een show met de muziek van Bowie heb, is dus een merkwaardig toeval. Het programma was er al; ik heb drie jaar geleden al besloten dit te maken.

Hoe kwam je op het idee om STARMAN te maken?
Het idee om iets met Bowie te doen speelde al veel langer. Hij en ik hebben veel raakvlakken: de hang naar het theatrale gebaar, de glitter, de muziek en de uitvoering ervan.

Bowie werd beïnvloed door Brel, Brecht en het theater, net als ik. Hij vierde het mysterie, dat doe ik ook. New York en Berlijn zijn grote inspiratiebronnen voor mij en steden waar ik graag ben en optreed. Dat was voor Bowie ook zo. 

Aanvankelijk neigde de muziek in mijn programma’s sterk naar cabaret, gaandeweg ben ik meer gaan rocken in mijn shows. De afgelopen jaren speelde ik onder meer de punklady in de Broadway-hit Hedwig and the Angry Inch en toerde ik met Ellen ten Damme en Nina Hagen. STARMAN zet deze muzikale lijn voort. Ik vind mezelf graag opnieuw uit, blijf bij voorkeur niet al te lang hetzelfde doen. Dat gold ook voor Bowie.

De periode in Bowies leven van pakweg 1970 tot en met 1980 is één grote maskerade, waarin hij voortdurend zijn alter-ego verandert: van Ziggy tot The Thin White Duke. Hier moest theater van gemaakt worden. Het schreeuwde erom! Dit alles gaf de doorslag voor de show STARMAN.

Je lijkt idolaat van Bowie, had je graag willen weten wat hij ervan vond?
Ik ben zeker niet idolaat van hem, dat zou niet gezond zijn. Maar ik ben wel een groot bewonderaar. STARMAN is om die reden geen doorsnee cover- of tributeshow. Ondanks dat we zijn songs als basis gebruiken, maken wij er iets heel eigens van. In mijn show tref je een entertainer aan die met geweldige, nieuw gearrangeerde muziek een reis met zijn publiek maakt. Van London via New York naar Berlijn. En ook nog in prachtige kostuums (lacht). 

Er is vorig jaar een cd zijn kant opgegaan, maar we weten niet of hij hem heeft beluisterd. Wel vertelden intimi van Bowie die STARMAN in New York hebben gezien mij, dat hij de show heel leuk zou hebben gevonden. 

Je speelt de show over de hele wereld van New York tot Berlijn, van Sydney tot London, maar ook gewoon in Oldenzaal. Hoe is dat voor jou? 
Ja, geweldig toch!? Ik speel al meerdere jaren in al die landen, van metropool tot provincie. En natuurlijk speel ik ook in Oldenzaal. Je kunt van de inwoners van Oldenzaal niet verwachten dat ze altijd maar weer naar de Randstad afreizen, haha. Nee, ik kom dus graag naar ze toe. 

Wat is je favoriete nummer en waarom? 
Oh, dat is erg moeilijk. Er zijn zo veel prachtige nummers. Maar Heroes - in onze versie - raakt de mensen erg. Dat merk ik elke avond, wanneer ik na afloop met ze praat. Maar ook onze upbeat-versies van Fame of Boys keep swinging zijn erg leuk om te doen. Die nummers swingen de pan uit en werken erg aanstekelijk.

Je bent als artiest erg veelzijdig, spreekt meerdere talen, vermengt genres met elkaar. Wat kan het publiek in deze voorstelling van je verwachten?
Onze unieke productie is een herinterpretatie van zijn leven en oeuvre, die als in een tijdreis tot je komt. Bowies fantastische muziek en leven in de jaren 70, vol glamour, seks en rock-’n-roll, staan centraal. 

Ik ben een entertainer, beïnvloed door mijn Berlijnse wortels. Dat is een vorm van entertainment waarin alles kan en waarbij out of the box wordt gedacht. Ik wil de mensen een geweldige avond bezorgen. Toch is STARMAN meer dan entertainment alleen. Naast prachtige muziek, die swingt en bij tijd en wijle ook ingetogen is, bevat de show eveneens een aantal prikkelende gedachten over eenzaamheid, faam, de zoektocht naar liefde en de nietigheid van de mens ten opzichte van het onbekende universum.

De show is bij vlagen tevens filmisch. Mensen worden meegenomen door de beelden die ik schets. Tijdgenoten als Andy Warhol en Lou Reed komen ook langs. Deze show is een bijzondere mix van opwindende muziek en van komische en tragische momenten, geïnspireerd door de legende Bowie.

Ik ervaar het als een voorrecht om in mijn show de muziek van de meest bijzondere popartiest van de vorige eeuw te mogen spelen.

 
STARMAN is in diverse Nederlandse theaters te zien. Kaarten zijn via de website van of aan de kassa van de schouwburg te koop.