KIK Productions

artiesten

Wivineke van Groningen

Biografie

Over Wivineke van Groningen

Wivineke van Groningen (21-6-1957) wist al heel vroeg dat ze actrice wilde worden. Thuis staat er altijd een goedgevulde verkleedkist klaar en in de omgeving zijn altijd wel kinderen om samen toneelstukjes mee te doen.

Op haar middelbare school in Nijmegen wordt niks aan toneel gedaan. Gelukkig werkt haar moeder op de toneelacademie in Arnhem en gaat Wivineke regelmatig mee om een eindpresentatie bij te wonen.


Toneelschool Maastricht

Na vergeefse pogingen om op de toneelschool in Arnhem of op de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam terecht te komen, beproeft Wivineke van Groningen haar geluk in Maastricht. En met succes. Vanaf de eerste dag op die toneelschool voelt zij zich thuis en heeft ze het, samen met medeleerlingen Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok en Maria Goos uitstekend naar haar zin. 'Ik was thuis', zegt ze na haar afstuderen in 1983.


freelance

Dat afstuderen, met een geruchtmakende uitvoering van Klassenvijand van Nigel Williams, bezorgt Wivineke direct een baan bij Toneelgroep Centrum. Ondanks de kwaliteit die daar aanwezig is, voelt zij zich al na twee jaar ongelukkig. Zij wil liever zelf de keuzes maken in welk stuk, met welke regisseur en met welke medespelers zij aan de slag gaat. En zo kiest zij al snel na haar toneelstudie voor een freelance bestaan. Eerst speelt zij nog een jaartje bij de Scholengroep van Centrum in De Keizerin van België van Maria Goos, maar snel daarna zoekt zij haar eigen weg.


afwisseling en uitdaging

Wanneer je de tientallen toneel-, tv- en filmproducties waar Wivineke in gespeeld heeft naast elkaar ziet, valt een enorme diversiteit op. Amusement en diepgang, karikaturaal spel en indringende monologen wisselen elkaar af. En juist die afwisseling en de uitdaging om in een nieuw project weer iets bijzonders neer te zetten, is voor haar de motor van het theaterbestaan. Prettige herinneringen bewaart Van Groningen aan rollen in De Vrouw met de Vogelkop en De Wasserette, beide in regie van Margrith Vrenegoor. Daarnaast staat Wivineke ook regelmatig en met veel plezier in stukken van Mette Bouhuijs, in onder andere De Tweeling en in de producties van Bruun Kuijt, zoals David Copperfield en Het Mysterie van Charles Dickens.


film en televisie

Wivineke van Groningen is niet alleen te zien in theatervoorstellingen, maar ook in film en op televisie. Het aardige van dat werk is voor haar het combineren van techniek en spel. Een mooie rol speelt zij in Belle, een film van Irma Achten. Op televisie is zij vanaf september 2001 onder andere te zien in de tv-serie Wings


toneel

Op het podium schittert zij in de seizoenen 1999 - 2000 en 2000 - 2001 als Lotte in de herneming van De Tweeling, naar het boek van Tessa de Loo. In de zomer van 2002 is ze de koningin in Koninginnedrama and now for something completely different. Tot februari 2003 speelt Wivineke in Niet eens in de Gaten dat het de mooiste Tijd was. In het najaar 2003 is Wivineke te zien in IC, een nieuwe ziekenhuisserie op televisie. In november 2003 en september 2004 acteert ze in Nu Even Wel, een toneelstuk over de vriendschap tussen vier vrouwen, geschreven en geregisseerd door Maria Goos. De voorstelling beleeft een reprise in het voorjaar van 2006. Samen met Han Oldigs speelt ze in december 2004 in Dinner for One. Najaar 2005 speelt ze de rol van de wetenschapster Agnetha, die onderzoek doet naar het brein van seriemoordenaars in het ijzingwekkende toneelstuk Frozen van de Engelse schrijfster Bryony Lavery. 

April 2007 komt de film Zadelpijn en ander Damesleed uit, een telefilm van IdtV. Daarin neemt Wivineke de rol van Jacqueline voor haar rekening. Najaar 2007 speelt ze samen met Debby Petter in Hexen, een toneelstuk geschreven door Youp van 't Hek. Deze lunchpauzevoorstelling wordt hernomen in seizoen 2008 - 2009, tezamen met een nieuw drama van Van 't Hek: Mijn Man. Deze twee stukken vormen samen een avondvullende voorstelling. Van december 2007 tot en met voorjaar 2008 is ze te zien in de familievoorstelling Niels Holgersson, een productie van het Speeltheater. In 2009 speelt Wivineke de rol van koningin Aldegonde in de muziektheatervoorstelling Cunera, naar de gelijknamige legende die is gesitueerd in Rhenen. 

In het voorjaar 2010 is ze nogmaals te zien in De Tweeling. In seizoen 2010 - 2011 speelt ze in Sherlock Holmes en de hond van de Baskervilles, een voorstelling van Het Thriller Theater. Voorjaar 2012 is ze te zien in de komedie Calendar Girls en in het najaar in BINNENSKAMERS op het Thrillerfestival. In seizoen 2012 - 2013 speelt ze in de theaterthriller Terug naar de Kust, naar het gelijknamige boek van Saskia Noort door Bos Theaterproducties. In 2014 werkt ze mee aan Little Voice van Jim Cartwright, de legendarische muziekkomedie over Mus, het meisje met de gouden keel. In het najaar 2014 is Wivineke te zien in de wervelende komedie Volledig Verknipt (Engelse titel: Shear Madness) met toneelgezelschap het Pact.

Op de Parade 2016 speelt ze in De dr. Pil-show ('Wij kijken naar de héle mens'), waarin dr. Pil vanuit zijn tent mensen met opmerkelijke problemen binnen de relatiesfeer ontvangt en die op gedurfde wijze attaqueert. 


Soldaat van Oranje, de musical

Wivineke was sinds 2017 regelmatig te zien als Wilhelmina in Soldaat van Oranje, de musical


Je kunt op me rekenen. Een komedie op leven en dood

In 2019 speelde Wivineke tezamen met Lieneke Le Roux en Margo Dames in het door Theo Nijland geschreven toneelstuk Je kunt op me rekenen. Over zusterliefde, principes, hebzucht, schone schijn, goede bedoelingen, chaos, schade, schande en een beetje wijsheid.


Glad ijs en samenwerking Opera Spanga

In 2021 en 2022 speelt Wivineke tezamen met Jhanna Houweling de eenakter Glad ijs over de kern der dingen. Lees hier meer over deze voorstelling. In de zomer van 2022 speelt ze in After the Flood en rond de kerst in Madam Scrooge, beide zijn producties van Opera Spanga.