KIK Productions

artiesten

Tim Knol

Biografie

Over Tim Knol

vliegende start

Na het verschijnen van zijn titelloze debuut in 2010 ging het hard met Tim Knol. De plaat kreeg lovende kritieken, single Sam werd een hit. Nederland maakte kennis met Tim Knol en was direct overtuigd van zijn talent. Dit bevestigde hij met Days, zijn tweede album. Hij speelde op alle grote festivals, in talloze clubs en deed een theatertour Van huis uit. Tim groeide uit tot een grote naam in de Nederlandse popmuziek.

Op Tims derde album Soldier On klinkt hij volwassener. Als een muzikant die in korte tijd veel meemaakte. De goede en minder goede momenten van drie jaar onderweg zijn terug te vinden op deze plaat. OOR schreef: ‘De liedjes klinken gelaagder, melodieuzer en meer uitgebalanceerd dan op zijn voorgaande werk. Daarbij zijn de teksten zijn meest persoonlijke tot nu toe en is zijn stem zowel leniger als vaster’.


The Miseries

In maart 2015 laat Tim zich van een hele andere kant zien. Die maand verschijnt er een plaat van The Miseries, een garage-, punk- en powerpopband die hij begint met drie vrienden uit Hoorn. Met deze band worden er een stapel puntige, harde maar enorm catchy liedjes geschreven die doen denken aan The Ramones, Pavement en The Replacements. De recensies zijn jubelend. The Miseries toeren langs vele clubs en festivals dat jaar. Tim is een muzikale allesvreter, met bezieling het hoogst in het vaandel. NRC schrijft: 'The Miseries beste rockband op Noorderslag'.


Tim Knol & Blue Grass Boogiemen Ride Again

In 2013-2014 toert hij met zijn tweede theaterconcert Terug en van 2015 tot en met 2017 met zijn derde programma Lost & Found. In de laatste voorstelling maakt het theaterpubliek kennis met de verzamelaar Tim. In 2018-2019 en 2019-2020 gaat hij op pad met het theaterconcert Lost & Found II, waarin hij veel werk van zijn cd Cut the Wire (januari 2018) speelt, maar ook een aantal prachtige covers. Over Cut the Wire schreef de Volkskrant die het album vier sterren gaf: '…frisheid in de wiegende, elegante melodieën die Knol zo mooi kan schrijven én met zijn heldere stem zo mooi kan inkleuren…Gewoon mooie muziek maken, dat is nu het devies, maar hij doet hier meer dan dat.' 
Omwille van corona zijn een aantal concerten van Lost & Found II afgelast. Die haalt Tim alsnog in, in najaar 2020, evenals een speciaal voor coronatijden ontwikkeld programma Lost & Found acoustic. In voorjaar 2021 trekt hij er met zijn muzikale vrienden van de Blue Grass Boogiemen op uit om het concert Lost & Found III te spelen.  
Daarnaast ontwikkelt hij een plan om samen met zijn fans en mede-wandelliefhebbers op een perfecte en corona-safe manier muziek met wandelen te combineren; De Wandelclub. Hij maakt een wandeltocht en speelt onderweg nummers uit zijn repertoire, soms samen met een gastmuzikant. 
In seizoen 2023-2024 maakt hij het theaterconcert Tim Knol Gets The Blues, waarin hij op ontdekkingstocht gaat in de wereld van americana. Aan de hand van verzamelde foto’s en verhalen over bijvoorbeeld Tecumseh Valley van Townes Van Zandt, Southern Man van Neil Young en Sam Cooke’s A Change Is Gonna Come doet Tim verslag van zijn ontdekkingen. En daarnaast speelt hij ook nieuwe liedjes van zijn laatste cd.
In 2024-2025 gaat Tim opnieuw op pad met de Blue Grass Boogiemen. Hun vorige programma smaakte naar meer. Dit keer spelen zij het programma Tim Knol & Blue Grass Boogiemen Ride Again, waarin ze verder graven in de rijke historie van bluegrass en countrymuziek, en onder meer Townes Van Zandt, The Stanley Brothers en Flatt and Scruggs figureren. 


© website Tim Knol