KIK Productions

artiesten

Joris Linssen

Biografie

Over Joris Linssen

Joris (Nijmegen 1966) groeit op in een progressief gezin in Eindhoven; Het is de tijd van solidariteit met de revoluties in Latijns-Amerika, lange baarden en lange feesten. In zijn tienerjaren wordt Joris punk, maar hij houdt ook stiekem van André Hazes, hetgeen hij verborgen houdt voor zowel zijn vrienden als zijn ouders. Op zijn zestiende gaat hij zingen. Hij schrijft en zingt de liedjes voor zijn eerste punkbandje Der Schnat (1982-1983). Op zijn zeventiende gaat Joris van school om te protesteren tegen censuur in de schoolkrant. Hij leeft een halfjaar een nachtleven en speelt in verschillende bandjes. Op zijn achttiende gaat hij terug naar school en maakt hij alsnog het atheneum af.


Ome Cor 

In 1985 verhuist Joris naar Utrecht om geschiedenis te studeren. Hij gaat zingen in de gitaarrock-band The Vendettas (1985 - 1992). Met deze band speelt hij onder andere in Tivoli, Paradiso, Melkweg en Paard van Troje. In 1990 worden in Utrecht cross-over avonden georganiseerd, waarbij muzikanten uit de alternatieve scene smartlappen en songfestivalliedjes spelen. Deze uit de hand gelopen grap leidt tot de oprichting van Ome Cor's Show Duo (1991 - 2003). Joris treedt op als smartlappenkoning Ome Cor, trekt met revues langs de schouwburgen en festivals als de Parade en speelt jarenlang professioneel in het smartlappencircuit.


mariachi 

Voor zijn afstudeerscriptie bij Latijns-Amerika Studies verblijft Joris ruim vier maanden in Mexico. Hier raakt hij in de ban van de mariachi-muziek. Aan het einde van elke studiedag, spoedt hij zich naar Plaza Garibaldi, om de mariachi-muzikanten te bewonderen. Hier leert hij de liedjes en vat hij het plan op om die te zijner tijd te vertalen en in het Nederlands te brengen.


televisiepresentator

Na zijn studie begint Joris als televisiemaker bij Stadsomroep Utrecht. Hier maakt hij Het Magazijn, een eigen programma over Utrechters en hun muziek. Later stapt hij over naar de NCRV, als regisseur en verslaggever. Vanaf 2001 presenteert hij Taxi. In 2005 breekt hij door als tv-presentator met de Nederland-1-hit Hello Goodbye. Dit programma past hem als een jas tot op de dag van vandaag. Vanaf 2008 presenteert hij ook Joris' Showroom. Eind 2014 presenteert hij Joris' Wereld. Februari 2015 komt hij met een zesdelige reeks over orgaandonoren, Deel je leven, op zijn vaste zender NPO1. Vanaf september 2016 is hij, afwisselend met Sander Kramer, presentator van De Wandeling, waarin hij met zijn gast praat over zijn of haar leven. Daarnaast is hij in Liefs uit...te zien, waarin hij buitenlandse geliefden van Nederlanders verwelkomt.  Eind 2021 maakt hij ook een programma over spiritualiteit: Boeddha in de polder.


Joris Linssen & Caramba

Ondertussen realiseert Joris in 1999 zijn muzikale droom met de oprichting van Caramba. In 2000 verschijnt het eerste album van deze band, met door Joris vertaalde Mexicaanse evergreens. Hier kan hij zijn voorliefde voor Mexico, aangrijpende liedjes en meeslepende voordracht helemaal kwijt. In 2003 stopt hij als Ome Cor en richt hij zich muzikaal gezien helemaal op Caramba. In 2007 komt de tweede cd, Zo Alleen, uit van de band, ditmaal met arrangementen met blazers en strijkers. Najaar 2008 volgt de eerste theatertournee Tranen van Geluk van Joris Linssen & Caramba. Sindsdien komt Joris elke twee jaar met een nieuwe cd en toert hij elk voorjaar door heel Nederland. Hij treedt op bij De Wereld Draait Door, Kunststof TV en in programma's van Paul de Leeuw. In oktober 2012 breekt de band ook door in Mexico, waar ze een serenade spelen voor hun grote held Armando Manzanero en een concert geven voor 20.000 uitzinnige Mexicanen. De film over deze tournee, Met jou heb ik geleerd, gaat in 2013 met veel succes in première op het Nederlands Filmfestival en wordt drie keer uitgezonden op Nederland 2. Vanaf januari 2017 speelt de band het vijfde theaterconcert SERENADE, waarin ze worden bijgestaan door percussioniste Djem van Dijk. In het najaar van 2017 hervat Joris Linssen & Caramba de tournee. In het najaar 2018 toert de band met RAAK, hun zesde voorstelling. In 2021 tot en met 2023 spelen ze het concert Dichterbij. In seizoen 2023-2024 neemt de band een sabbatical. 


Het boek Louis

In maart 2022 verschijnt het eerste boek van Joris' hand: Het boek Louis over zijn opmerkelijke stiefvader Louis die een onwaarschijnlijk leven heeft geleid. In 2024 komt Joris' tweede boek uit over zijn eigen werk en leven.