Over Jan Beuving
Jan Beuving (1982) voltooit, na zijn middelbareschooltijd, een bachelor wiskunde en een master wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarna gaat hij studeren aan de Koningstheateracademie in Den Bosch, waar hij eind 2010 afstudeert als liedtekstschrijver. Zijn afstuderen bestaat uit een avond waarop artiesten uit de cabaretwereld (o.a. Angela Groothuizen, Maarten van Roozendaal, Louise Korthals, André Manuel) een liedtekst van zijn hand zingen.
tekstschrijver, columnist en cabaretier
Sinds zijn afstuderen is hij gevestigd als zelfstandig tekstschrijver. Hij is iedere woensdagochtend te horen met een taalrubriek op NPO Radio 1, en eens in de twee weken, op zaterdag, schrijft hij een column voor de wetenschapspagina van dagblad Trouw. Van 2015 tot 2019 is hij columnist voor NOS Studio Voetbal.
2025-1
Van 2016-2018 toert hij met zijn programma Raaklijn, met aan de vleugel Tom Dicke. Van 2018 tot en met 2020 trekt hij langs de theaters met zijn tweede solo Rotatie. Opnieuw met Tom Dicke aan de vleugel. Het programma wordt jubelend ontvangen. ‘IJzersterk. Origineel, grappig en ontroerend.’ (NRC *****) ‘Schitterend programma. Knappe grappen, puntgave liedjes.’ (de Volkskrant ****). ‘Een wiskundige waar je naar blijft luisteren.’ (Trouw ****). Van 2021 tot en met 2023 speelt hij zijn derde soloprogramma Restante, omdat 'er van alles blijft'. In seizoen 2023-2024 trekt hij samen met vier muzikanten langs de zalen met het programma Resumé 1, waarin hij een tussenbalans opmaakt en zijn allerbeste liederen tot dusver nog eens zingt. Jan: 'Wordt het lied mooier van de waarheid of wordt de waarheid mooier van het lied?'. In 2024-2025 speelt hij een oudejaarsconference 2025-1. De tijd zal (behalve verstrijken, vliegen en alle wonden helen) nog moeten leren waar het over gaat, maar zeker is dat Tom Dicke aan de vleugel zit en dat Jans poëzie en logica de handen weer ineen zullen slaan.
duoprogramma's met Patrick Nederkoorn
In 2018 en 2019 maakt hij samen met Patrick Nederkoorn een programma over de belastingen: LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN. Voor het jaar 2020 maken de twee De Andere Oudejaars, waarin ze 2020 aan de beademing leggen en met grappen, verhalen en liederen het jaar duiden.
Annie M.G. Schmidtprijs
Jan wint de Annie M.G. Schmidtprijs 2012 voor Vinkeveen — met Angela Groothuizen en Nico Brandsen. Hij schrijft liedjes over rekenen en taal voor het Klokhuis. Voor een van die liedjes, Optellen van breuken, won hij samen met Akwasi de Willem Wilminkprijs 2017. Hij leverde liedteksten voor theaterprogramma’s van Angela Groothuizen en Karin Bloemen.
In 2014 en 2015 speelt hij Reken maar nergens op samen met Daan van Eijk. In 2016 worden zij genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het lied Meisje uit deze voorstelling. In 2019 ontvangen Jan (tekst), Patrick Nederkoorn (uitvoering) en Tom Dicke (muziek) de Annie M.G. Schmidtprijs 2018 voor het lied Die geur uit LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN. In 2021 wordt Jan opnieuw genomineerd voor het lied Ik hoop het wel dat Richard Groenendijk in zijn programma Voor iedereen beter zingt. De muziek is van de hand van Rutger de Bekker. In 2023 is het weer raak: Jan en Tom worden met hun lied Jamal uit het programma Restante genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2022.
Stijgend Applaus Stipendium
Jan ontvangt het Stijgend Applaus Stipendium 2016 om zijn programma Raaklijn te ontwikkelen. De Stichting Blijvend Applaus kent het stipendium jaarlijks toe aan twee jonge veelbelovende podiumkunstenaars op het gebied van cabaret en kleinkunst.
Neerlands Hoop 2017
De VSCD-Cabaretjury kent Jan de Neerlands Hoop 2017 toe, naar aanleiding van zijn programma Raaklijn. Aldus de jury: 'Door zijn achtergrond als wiskundige in te zetten biedt Jan Beuving in Raaklijn een uniek perspectief. Beuving integreert de meest complexe wiskundige theorieën met veel inzicht maar ook humor in zijn voorstelling. Daarnaast zet Beuving ook een lijn uit over zijn amateurvoetbalelftal en de vele PVV-stemmers die hij onder zijn teamgenoten heeft. Hij zet zichzelf neer als de raaklijn die langs twee uiteenlopende werelden scheert, wat leidt tot een frisse kijk op onze verdeelde samenleving. Muzikaal is het hoogstaand, dankzij de pianobegeleiding van Tom Dicke en Beuvings teksten, die met mathematische precisie in elkaar zijn gezet.'
Zijn programma Rotatie wordt genomineerd voor een Poelifinario, de prijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen.