KIK Productions

artiesten

Dana Winner

Biografie

Over Dana Winner

Met de teller die intussen op meer dan twee miljoen verkochte cd’s in binnen- en buitenland staat, is Dana Winner één van de populairste zangeressen uit Vlaanderen. De artieste met 'de gouden stem' kan intussen terugblikken op een succesvolle muziekcarrière die al meer dan 20 jaar duurt.

Dana werd op 10 februari 1965 in Hasselt geboren. Ze groeit op in een gezin met vijf kinderen en houdt van zingen. Ze sluit zich dan ook aan bij een plaatselijk kerkkoor. Wanneer ze op een dag deelneemt aan een zangwedstrijd met een liedje van Mireille Mathieu wint Dana die tot haar eigen verbazing.

Vanaf dat moment volgen de dingen elkaar snel op: in 1989 scoort Dana haar eerste hit in Vlaanderen met een cover van de Carpenters-klassieker Op Het Dak Van De Wereld en sindsdien is het niet meer gestopt.

 

onderscheidingen

Tientallen gouden- en platinaonderscheidingen en verschillende nummer-1 hits zoals De Oude Man En De Zee, Woordenloos, Westenwind en Zeven regenbogen zijn het overtuigende bewijs van Dana’s bloeiende carrière. In augustus 2016 ontving Dana bovendien de Award ‘Beste Zangeres van België’.


ook populair buiten Vlaanderen

Dana’s unieke vocale talenten, haar stijlvolle shows, haar met veel zorg geselecteerd liedjesrepertoire en haar gedrevenheid zorgen ervoor dat ze ook succes kent buiten de grenzen van België. Nadat ze in eigen land vijf keer verkozen werd tot beste zangeres, volgt het buitenland: Dana duikt de hitparades binnen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Zweden.

In 2007 schrijft Dana in Duitsland muziekgeschiedenis: haar liedje Wenn du lachst staat op nummer 1 in de airplay charts bij onze Oosterburen en Dana is er de meest gedraaide artieste op de Duitse radio. Een uitzonderlijke prestatie die een Belgische zanger of zangeres haar nog nooit heeft voorgedaan.

Dana wordt ook gevraagd om in Nederland mee te werken aan een duetten-cd met liedjes van de plots overleden André Hazes. Het album wordt een groot commercieel succes en de Nederlandse Radio 2 roept het duet tussen André en Dana Als Je Alles Weet uit tot 'hét kippenvel-moment' van de plaat.

In Zuid-Afrika zijn het dan weer haar Engelstalige cd’s die vlot over de toonbank gaan. Met haast 400.000 verkochte albums is ze er één van de succesvolste zangeressen.

 

Serge Simonart

In eigen land komt er plots zowaar erkenning uit onverwachte hoek. In het weekblad Humo dat bekend staat als zeer kritisch, schrijft journalist en muziekrecensent Serge Simonart, toch geen gemakkelijke kerel, over Dana dat er qua timbre en frasering niemand aan haar kan tippen. Een mooi, maar ook volkomen terecht compliment.

Waar ter wereld ze ook optreedt, de liveoptredens van Dana en haar band worden telkens enorm gesmaakt. Haar concerten zijn in een mum van tijd uitverkocht en ze treedt op in grote zalen.

Na al die jaren on the road en toeren over de wereld is Dana klaar voor een volgende stap in haar carrière: ze is thuisgekomen en gaat zich de komende jaren bewust en weloverwogen focussen op België en Nederland. Dana wil zich immers volledig toeleggen op een droomproject dat al lang door haar hoofd spookt en in haar hart zit.

 

Pink Ribbon

In 2013 aanvaardt Dana om ambassadrice te worden van Pink Ribbon, een vereniging die zich inzet voor vrouwen met borstkanker. Dat jaar gaat alle aandacht uit naar mensen die na een lange revalidatieperiode moeten re-integreren op de werkvloer. Na een avond samen met Jan Beuving en Erik Vlasblom kwam het mooie lied Hou Vast tot leven. Dit lied wordt opgenomen en de opbrengst is voor de vereniging Pink Ribbon

 

gouden plaat

Het album BLOOM verschijnt in oktober 2014. BLOOM is een mooi woord met een warme klank en een bijzondere betekenis, aldus Dana Winner. Ze heeft er dan ook naar gestreefd om voor dit album nummers in vijf talen te brengen. Er is samengewerkt met de beste songwriters en tekstdichters in de verschillende taalgebieden. BLOOM is het eerste album dat Dana Winner helemaal zelf heeft samengesteld. HOU VAST is de titel voor de theatertour in Nederland en België in 2014-2015. De cd PUUR die Dana Winner vervolgens in de lente van 2016 uitbrengt, is vrijwel direct goed voor een gouden plaat. 


More than I Imagined

Dana Winner is in eigen land een veel gevraagde artieste op televisie en radio. Ze schrijft ook columns. Daarnaast bracht ze vier liveshows in najaar 2016 met haar 14-koppige XXL-Band. Ook is ze jaarlijks in kerstconcerten te zien.
Tot eind december 2016 was te genieten van haar concert Leven vol Liefde. In 2017 start ze met de voorstelling UIT BEWONDERING. Ze vervolgt de laatste tournee in het voorjaar van 2018. Voorjaar 2019 toert ze met het theaterprogramma Eerste liefde..., waarin ze een ode aan de door haar geliefde muziek brengt. In 2019 zit Dana 30 jaar in het vak. Dit jubileum trapt ze in België af met een concert in de Lotto Arena in Antwerpen. In Nederland viert ze haar dertigjarige bestaan in oktober 2019 en het voorjaar 2020 in de theaters met het concert 30 jaar Dana Winner - drie decennia vol liefde én muziek. Omwille van corona in voorjaar 2020 zijn een aantal voorstellingen geannuleerd en verplaatst. In najaar 2020 speelt ze een speciaal 'coronaproof-programma' met de titel Samen...Weer Verder Gaan. In seizoen 2021-2022 is te zien met het theaterconcert One Moment. Van 2022 tot en met 2023 reist ze langs de theaters met het concert Miss You Most, naar de gelijknamige cd. In 2023-2024 presenteert ze het theaterconcert Schilderij. Dana: ‘Het leven is als een schilderij dat kleurrijk en soms wat donkerder kan zijn. Wat mooi is: ieder schildert zijn unieke doek’. In seizoen 2024-2025 presenteert ze More than I Imagined, een jubileumconcert waarin ze over haar leven op en naast de bühne vertelt, en uiteraard haar hits en haar persoonlijke favorieten zingt. 
© website Dana Winner