KIK Productions

artiesten

Alex Roeka

Biografie

Over Alex Roeka

Alex Roeka wordt geboren in Ravenstein, Noord Brabant. Tussen zijn negende en achttiende verblijft hij op verschillende kostscholen, waar zijn liefde voor muziek en poëzie wordt gewekt. Na de middelbare school gaat hij psychologie studeren in Nijmegen.


de zee trekt

Hij onderbreekt zijn studie om op een zeesleper te gaan varen. Een jaar later hervat hij zijn studie in Amsterdam. Daar studeert hij af en werkt vervolgens enige tijd als psycholoog. Maar de zee trekt opnieuw en hij maakt vanuit Singapore enkele reizen naar Zuid-Oost Azië.


muziek en theater

Terug in Amsterdam raakt hij in de muziek verzeild en begint Nederlandstalige songs te schrijven en ermee op te treden. In 1996 verschijnt zijn eerste cd Zee Van Onrust. Tegelijkertijd ontdekt hij het theater en krijgt, gebaseerd op de cd, zijn eerste theaterprogramma gestalte.


Annie M.G. Schmidtprijs

In 2000 ontvangt hij voor zijn lied Noem ’t Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf dat moment blijven de cd’s en theaterprogramma’s elkaar met regelmaat opvolgen: Wildernis, Wolfshonger, Schemerdrift, Hadeskade, MannenwoestijnBeet Van Liefde en VOORT! In 2007 worden zijn verzamelde liedteksten in boekvorm uitgegeven door Nijgh & van Ditmar. Voor zijn lied Moeder uit VOORT! wordt hij opnieuw genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2016. 


Edison

De in 2009 verschenen cd Beet Van Liefde wordt bekroond met een Edison. In 2010 tekent hij een contract met het toonaangevende platenlabel Excelsior-Recordings en wordt zijn achtste cd Zachtaardig Vergooid opgenomen. 

Voor zijn negende cd Gegroefd gaat hij in zee met de jongens van de Johan-band. Deze samenwerking resulteert in een nieuwe klank. Wat rauwer, wat schurender, wat meer gericht op de popmuziek, maar tegelijk ook kwetsbaar en intiem. Met deze cd Gegroefd sleept Alex Roeka zijn tweede Edison in de wacht.


Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret / Poelifinario Kleinkunst 

Na afloop van de première van EN TOEN INEENS in november 2017 krijgt Alex de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret uitgereikt door de Stichting Behoud Schillertheater te Utrecht. Met deze jaarlijkse onderscheiding eert de stichting markante cabaret- en kleinkunstartiesten die door middel van hun werk de Nederlandse taal en cultuur hebben verrijkt. Voor de voorstelling NIEUWE DROMEN ontvangt Alex de Poelifinario Kleinkunst 2022. Aldus de VSCD-cabaretjury: ’Roeka’s doorleefde, maar krachtige stemgeluid geeft extra diepte aan poëtische teksten over onder meer het genot en de pijn van grootse liefdes.’


Nachtcafé

Aan alle cd's is ook een theaterprogramma gekoppeld, dus intussen speelt Roeka al zo'n 20 jaar in alle theaters van Nederland en af en toe ook in België. Van Groningen tot in Brussel. Hij werkt gestaag door aan wat inmiddels zijn Muziektheater Van De Autobiografische Stroom is gaan heten.
Van 2017 tot en met 2019 trekt hij langs de Nederlandse theaters met zijn jubileumvoorstelling EN TOEN INEENS, waarin hij de parels uit zijn omvangrijke oeuvre weer terug in het licht haalt. In najaar 2017 verschijnt eveneens de gelijknamige cd. Van 2019 tot en met 2021 toert hij door het land met RAUWE GENADE. In 2020-2021 haalt hij tevens een aantal voorstellingen in die in het voorjaar 2020 zijn geannuleerd door corona. In 2022 en 2023 gaat hij op tournee met NIEUWE DROMEN, waarvoor hij de Poelifinario Kleinkunst 2022 krijgt. In 2023-2024 en 2024-2025 is zijn programma Nachtcafé te zien, waarin hij de bezoekers uitnodigt om zich in zijn nachtcafé te laten onderdompelen in wrange en opwindende liefdesverhalen. In het programma zingt hij de beste liedjes van zijn zes laatste albums. 


 

© website Alex Roeka