KIK Productions

voorstellingen

Almacita di Desolato

Interview

Almacita di Desolato © Hester Jonkhout
  • Russel Soleana
  • Junadry Leocaria
Izaline Calister: zang
Russel Soleana: percussie en zang
Thijs Borsten: piano en gitaar
Junadry Leocaria: dans (maakte deel uit van ISH en Don’t Hit Mama, winnaar Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht 2023)

eindregie: Ad Knippels
decor: Bartel Meyburg
licht: Wesley Diks
geluid: Rijk Jacobs
2024-2025

Zangeres Izaline Calister en pianist Thijs Borsten spelen de magisch-realistische muzikale voorstelling Almacita di Desolato

Livia Stroom
Thijs Borsten: ‘We moesten het verhaal terugbrengen naar de essentie, naar de pure kern, met slechts een handvol karakters.’

Samen met multi-instrumentalist Russel Soleana en danseres Junadry Leocaria brengen zangeres Izaline Calister en pianist Thijs Borsten de unieke muzikale voorstelling Almacita di Desolato naar het podium, gebaseerd op de gelijknamige filmklassieker uit 1986 van Felix de Rooy en Norman de Palm.
Een aangrijpend verhaal over priesteres Solem die door haar dorp wordt verbannen wanneer ze zwanger raakt. Op haar tocht door de eenzaamheid moet ze niet alleen haar eigen innerlijke demonen trotseren, maar ook haar kind beschermen tegen de kwaadaardige geest Eze.
Izaline Calister, bekend om haar betoverende stem en vertelkracht, vertolkt de rol van Mama Grandi, de stamoudste. Thijs Borsten zorgt voor de muzikale begeleiding en de filmische underscores. Russel Soleana, de legendarische muzikant die de originele soundtrack van de film componeerde, brengt de hypnotiserende Muzik di Zumbi ten gehore. Junadry Leocaria vertolkt Solem via expressieve dans, waardoor haar innerlijke strijd en emoties op een krachtige manier tot uitdrukking komen.
Met Almacita di Desolato verkennen de makers nieuwe artistieke terreinen, waarbij traditionele Afro-Caribische vertelkunst en moderne theatrale elementen naadloos samensmelten. Dit resulteert in een meeslepende voorstelling die zowel ontroert als prikkelt en het publiek meeneemt naar een mythische wereld vol magie en strijd.

Izaline Calister en Thijs Borsten werken al meer dan tien jaar intensief samen en maakten eerder muzikale voorstellingen als Het Eiland van mijn Vader, Tula Leeft en Van de Andere Kant. Daarnaast maakten zij het kinderliedjesboek en de muziektheatervoorstelling Bon dia, Goeiemorgen (4+) en de muziekdocumentaire Tula Leeft!.
Russel Soleana (74) maakte Muzik di Zumbi (red: muziek van de geesten) populair; deze traditionele muziekstijl is nauw verbonden met het slavernijverleden en de spirituele Curaçaose cultuur.
Junadry Leocaria mixt traditionele Afro-Caribische dansstijlen met urban-invloeden. Zij won hiervoor de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht in 2023.



Waar gaat Almacita di Desolato over?
Izaline: “Almacita di Desolato betekent letterlijk Almacita van de eenzaamheid, poëtisch vertaald: kind van de eenzaamheid. Het is het verhaal over de niet-sprekende priesteres Solem uit het afgelegen dorp Desolato. Als bewaker van het geestelijke en lichamelijke welzijn van de dorpelingen heeft Solem een hoge prijs betaald. Ze heeft haar eigen vruchtbaarheid opgeofferd en het contact met mannen moeten opgeven. Maar wanneer ze een gewonde vreemdeling vindt en hem verzorgt, raakt ze tegen alle regels in verstrikt in een verboden liefde. Haar daad blijft niet zonder gevolgen. Zwanger en verbannen uit het dorp trekt ze met haar pasgeboren dochter Almacita de eenzaamheid in.
Wat volgt is een hartverscheurende reis vol gevaar, waarin Solem niet alleen haar eigen innerlijke demonen moet trotseren, maar ook haar kind moet beschermen tegen de duistere kracht van de Eze, een kwaadaardige geest die haar dochter wil opeisen.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor dit programma?
Thijs: “Voor onze documentaire Tula Leeft! [red: nog te zien via NPO Start] had Izaline een aantal bijzondere gasten uitgenodigd. Eén van hen maakte een diepe indruk op me: de multi-instrumentalist Russel Soleana. Ik was meteen gefascineerd en vroeg Izaline: wie is die man? Ze keek me aan, glimlachte en zei: ‘Hij is een legende op Curaçao.’
Daarna liet ze me zijn Muzik di Zumbi horen met zijn band Isocco en ik was compleet omvergeblazen. De kracht, de emotie, die muziek had iets magisch.
Toen vertelde Izaline dat Russel prijzen had gewonnen voor zijn soundtrack bij de film Almacita di Desolato van regisseur Felix de Rooy. Geïntrigeerd ging ik die film bekijken en het was precies zoals Izaline had gezegd: de muziek bracht de beelden tot leven. Ik kon niet anders dan haar meteen bellen. Izaline, zou het niet fantastisch zijn om een voorstelling te maken over deze film?
Er viel een korte stilte aan de andere kant van de lijn. Toen hoorde ik haar verbaasd zeggen: ‘Wacht… dit is bizar. Ik kreeg net een bericht over die film en dacht precies hetzelfde voor te stellen!’ Het voelde alsof onze gedachten synchroon liepen. De magie van dat moment was onmiskenbaar.”

Wat was de grootste uitdaging bij het vertalen van de film naar deze muzikale voorstelling?
Thijs: “De grootste uitdaging voor ons was het feit dat we slechts met vier mensen op het toneel staan, waarvan alleen Izaline als zangeres en verteller, ook kan acteren. Het voelde als een onmogelijke taak: hoe breng je een verhaal over met zo'n beperkte cast? We moesten het verhaal terugbrengen naar de essentie, naar de pure kern, met slechts een handvol karakters. En toen ontstond het idee: we gaan met danseres Junadry Leocaria werken die het hoofdpersonage Solem vertolkt. Zij is de priesteres in de film, een figuur die niet spreekt. Een vrouw van stilte, van diep innerlijk conflict. Het idee om haar via dans en beweging te laten spreken, voelde als een prachtige vertaling van haar wezen.
Izaline speelt de andere hoofdrol: Mama Grandi, de stamoudste. Maar Izaline is ook de verteller, de rode draad die door het verhaal stroomt en alles met elkaar verbindt.”
Izaline: "Het maken van deze voorstelling heeft ons als creatieve makers enorm uitgedaagd. We waagden ons aan dans, een expertise waar Thijs en ik niet veel van wisten. Daarom zijn we zo blij met de kennis en expertise van Junadry. Zij heeft ons veel geleerd over wat wel en niet kan met dans in een voorstelling. Het is heerlijk om samen te zoeken, te worstelen en nieuwe terreinen te betreden, op zoek naar de beste manier om een verhaal te vertellen. We hebben een voorstelling gemaakt die veel ruimte biedt voor dans, animatie en de magische kracht van sfeer, licht en muziek – elementen die alles vertellen wat woorden niet kunnen uitdrukken."

Wat kunnen we verwachten?
Thijs: “In deze voorstelling komen dans, spoken word, muziek en visuals samen om deze Antilliaanse mythe tot leven te brengen. Izaline neemt het publiek met haar krachtige vertellingen en zang mee op een magische reis. Ze brengt de emoties van het verhaal tot leven. Ze wordt ondersteund door de traditionele muziek van Muzik di Zumbi, gecomponeerd en uitgevoerd door de legendarische Russel Soleana.
Danseres Junadry vertolkt de ziel van Solem. Ze danst met vurige passie en geeft gestalte aan de tragiek van een jonge vrouw die door omstandigheden wordt opgejaagd. Haar bewegingen drukken de wanhoop én de kracht van Solem uit in haar omgang met innerlijke conflicten en de strijd tegen het kwaad.
De boze geest Eze waart door de voorstelling in de geanimeerde vorm van een Warawara, een Curaçaose roofvogel. Zijn dreigende aanwezigheid is voortdurend voelbaar en stuwt het verhaal voort.
Ik begeleid de liedjes en ondersteun de voorstelling met underscores die de sfeer versterken en de spanning opbouwen. Samen met de liedjes van Izaline en Russel Soleana ontstaat er een bezielende soundtrack.
De liedjes zijn in het Papiamentu, het Nederlands en soms tweetalig. Ritmisch, melancholisch, opzwepend… de muziek voegt een extra dimensie toe aan de voorstelling. Samen nemen we het publiek mee naar een wereld van mythen, magie en strijd.”

Almacita di Desolato is tot en met 25 april in diverse theaters te zien. De speellijst vind je hier.