KIK Productions

voorstellingen

Vrijheid van denken en doen

Persinformatie

Vrijheid van denken en doen © Eyescream Photography
  • Jan Wilm Tolkamp
tekst en performance: Arjan Erkel
gitaar en zang: Jan Wilm Tolkamp

regie: Eva-Lise Geerlings
theatervoorstelling 2018-2019

Vrijheid van denken en doen

De ontvoering van Arjan Erkel in 2002 door rebellen uit Dagestan en zijn vrijlating twintig maanden later, waren volop in het nieuws.
In zijn voorstelling Vrijheid van denken en doen vertelt Erkel hoe gemaskerde en zwaarbewapende rebellen hem vast hielden in een hok van twee bij anderhalve meter onder de grond. Een periode vol afzien, angst en onzekerheid over een goede afloop. Hij neemt het publiek mee naar de wanhopige situatie waarin hij verkeerde en hoe het hem langzaam lukte zijn invloed en vrijheid te vergroten en hoop te houden op een goede afloop.

Publieksreactie: ‘Arjan is geen acteur en geen zanger, maar dat is nu net de kracht: het publiek beseft dat het niet kijkt naar iemand die het speelt, maar naar iemand die het écht heeft meegemaakt en ondergaan. De ontvoering, de angst, het verdriet maar ook de nodige humor en de muziek die hem door die 20 maanden heen sleepten. Het decor en de projecties maakten het plaatje af. Met als toegevoegde waarde het gitaarspel van de sympathieke Jan Wilm Tolkamp. De laatste gitarist van de band Normaal.
En na de voorstelling komt dan ook het besef bij de mensen; wat een groot goed, je vrijheid van denken en doen! Een aanrader om te bezoeken.’