Izaline Calister is wilde diva op blote voeten in gloednieuw theaterconcert
Lyn de WalIzaline Calister (1969) is een getalenteerde zangeres, componiste en tekstschrijfster met een geheel eigen muzikale stijl. Ze is geboren op Curaçao, maar woont al ruim 25 jaar in Nederland. Ze heeft een indrukwekkende staat van dienst. Eén van de hoogtepunten uit haar twaalfjarige, muzikale carrière is de toekenning van een Edison in 2009. Haar muziek is een fusie tussen de traditionele muziek van Curaçao en jazz met Afro-Caribische invloeden. Met haar Papiamentstalige muziek verovert ze publiek over de hele wereld. Ze wordt met recht ‘de koningin van de Antilliaanse jazz’ genoemd. Haar podiumverschijning is onvergetelijk; soms is ze ingetogen, dan weer opzwepend. Maar altijd op blote voeten!
Haar nummers Wow’i Kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa en meer recentelijk Bendisiona en Reina di Pordon leverden de zangeres diverse nummer 1-hits op in het Caribische gebied. Ze was de laatste jaren niet alleen te horen en zien met haar eigen band, maar ook samen met anderen in de voorstellingen Barricade (met Leoni Jansen), New York ‘Round Midnight, De Uitdaging en De Vagina monologen. Ook produceerde ze met het Volksoperahuis de muziektheaterproductie Geen Liefde Zonder Vrijheid.
in 2016 bracht Calister haar achtste album Rayo di Lus (lichtstralen) uit. Deze cd is een belangrijke muzikale stap voor de zangeres, die op deze plaat meer dan ooit teruggrijpt naar haar Afro-Antilliaanse roots.
Voorjaar 2018 trekt Calister langs theaters met haar concert Latin Diva, waarin ze naar eigen zeggen ‘onderzoekt’ hoe je een Latin diva kunt worden. Ze pakt het grondig aan en gaat te rade bij de Latijns-Amerikaanse diva's die haar zijn voorgegaan, onder wie Mercedes Sosa, Astrud Gilberto, Gloria Estefan en Omara Portuondo van de Buena Vista Social Club. Hun liedjes Gracias a la Vida, The girl from Ipanema en Dos Gardenias vinden hun weg in de voorstelling op verrassende wijze.
Een paar dagen geleden was ik in gelegenheid om de diva in spe een paar vragen te stellen over haar theaterprogramma Latin Diva.
Wat kan het publiek verwachten van deze nieuwe voorstelling?
Het publiek kan zich bovenal verheugen op mooie liedjes. Nummers die ik heb uitgekozen, omdat ze mij helpen te vertellen hoe ik tegenover het Diva-zijn sta. Ik ben erop gekomen, omdat ik in mijn carrière vaak als diva werd aangekondigd; ‘de diva op blote voeten’ en ‘de diva van de Antilliaanse muziek’. Ik dacht erover na. Ben ik een diva? Wil ik dat wel zijn? Wie zijn voor mij diva’s en waarom?
Ik ben op zoek gegaan naar de levens en liedjes van de zangeressen die ik het meest bewonder. Stuk voor stuk vrouwen die wereldberoemd zijn geworden met muziek die niet iedereen verstaat. Echte Latin diva’s in mijn ogen. Er zijn zoveel zielen geraakt door de stemmen van Mercedes Sosa, Gloria Estefan, Astrud Gilberto en Omara Portuondo en hun muziek. Daar gaat het volgens mij vooral om.
Ik heb samen met mijn muzikanten nieuwe arrangementen gemaakt voor de mooiste liedjes van mijn favoriete diva’s. En ik heb een selectie gemaakt van de nummers op mijn nieuwe cd Rayo di Lus. Het zijn veelal liedjes die ik heb geschreven, nadat ik mijn onderzoek naar de Latin diva in mezelf was gestart.
Waarom kies je voor dit programma?
De afgelopen jaren heb ik vaak de samenwerking met andere theaterpersoonlijkheden gezocht, onder wie Raymi Sambo, Julya Lo’ko, Lilian Vieira, Jörgen Raymann, Leoni Jansen en Kees Scholten & Jef Hofmeister (het Volksoperahuis). Dat was een feest. Ik heb heel veel geleerd van deze bijzondere mensen. Nu is het tijd om alles wat ik heb opgestoken, in de praktijk te brengen. En met mijn favoriete Latin diva’s als muzen, voel ik me zelfverzekerd. Ik ben trots dat ik weer met een eigen programma in het theater sta.
Waarom moet het publiek komen kijken?
Het publiek moet vooral komen, omdat het weer eens wat anders is. Latin muziek: daar houden zo veel mensen van! Maar waar zie en hoor je het nou nog? Latin Diva is een theaterervaring met prachtige golden oldies, die op smaakvolle manier zijn gearrangeerd en die worden gebracht door een groep zeer muzikale mensen, met échte liefde voor deze muziek. Ik heb daarnaast een heleboel wetenswaardigheden te vertellen over de levens en de muziek van de zangeressen, die ik bewonder. En wat ze nu doen. Bovendien heb ik ook het één en ander over mezelf geleerd en ik vind het superleuk om dat te delen. Vooral omdat de weg die ik daarvoor heb bewandeld, hoogstwaarschijnlijk ook voor andere mensen interessant is. Je leert over jezelf door de liedjes en de levens van de mensen, die je hoogacht. Ik kan het iedereen aanraden!
Izaline Calister toert in maart, april en mei 2018 door Nederland met haar concert Latin Diva. Kaarten zijn online te koop of aan de kassa’s van de theaters.