KIK Productions

Nieuws

nieuwe cd Uncovered met repertoire Uitgekleed do 16 jan 2020 Speellijst

nieuwe cd Uncovered met repertoire Uitgekleed

In haar sprankelende muziektheatervoorstellingen kan Leoni Jansen altijd veel van zichzelf kwijt. Met persoonlijke verhalen en eigenzinnige arrangementen van covers en traditionals neemt zij het publiek mee op muzikale reizen. Maar voor haar nieuwe programma Uitgekleed en bijbehorende album Uncovered vond zij dat niet genoeg. Het was hoog tijd voor eigen nummers, vond Jansen. In meestergitarist Erik Rutjes, met wie zij al vijftien jaar op het podium staat, vond zij haar partner in crime voor dit project.

Ruim vijf jaar geleden improviseerden Jansen en Rutjes dagenlang in Jansens studio aan huis, en dat leverde verrassende melodieën, ritmes en teksten op. Jansens man en Rutjes goede vriend Onno Krijn – pianist, producer, arrangeur - nam alles op en begon knippend en plakkend al songs samen te stellen uit de opnames van de improvisatiesessies. Maar Krijn werd ziek en overleed begin 2015. De songs-in-wording verdwenen naar de achtergrond maar werden wél bewaard.

In 2019 maakten Jansen en Rutjes hun werk en dat van Krijn af. En nu liggen er elf persoonlijke, warme, aanstekelijke songs over het geluk en de pijn van het leven, over verbinding, liefde en over muziek als troost. Hun input: twee rugzakken vol levenservaring en een stapel instrumenten: gitaren, mandoline, cittern, bodhran, dobro en natuurlijk heel veel zang. In het theater zingen en spelen ze de songs met uiteenlopende instrumenten en live gemaakte loops (korte opnames die zichzelf steeds herhalen en zo een muzikale basis vormen), aangevuld door enkele hertalingen van bestaande songs en nummers die bevriende schrijvers en componisten speciaal voor hen maakten. ‘Uitgekleed’, begonnen met alleen een stem en een gitaar, vertelt de naakte waarheid over het leven. ‘Maar het wordt niet heel zwaar hoor’, verzekert Jansen.