Over Nathalie Baartman
Nathalie Baartman (1973) is in Borne (Twente) geboren.
Op de leeftijd van acht komt ze voor het eerst in aanraking met een orgel. Ze is op slag verliefd op dit instrument met de indrukwekkende knopjes. In dezelfde tijd begint ze verhaaltjes te schrijven, met stuk voor stuk een tragische afloop.
idealistisch wereldbeeld
Op haar zeventiende verhuist ze naar Nijmegen om psychologie, filosofie en ontwikkelingsstudies te studeren. Vanuit haar idealistische wereldbeeld, is ze voornamelijk geïnteresseerd in de fundamentele fout van de mensheid die maakt dat er zoveel ellende in de wereld is. Na een jaar denken, wordt het tijd daar iets aan te gaan doen. In een zeer ruraal gebied in Duitsland leeft ze haar idealen uit. Tussen echte hippies leeft ze milieuvriendelijk. Aan demonstraties heeft ze een dagtaak.
cabaretière
Eenmaal terug in Nederland, volgt ze een opleiding tot dramatherapeute. Ondertussen schrijft, (buik)danst, zingt en speelt ze. Ze volgt lessen op de amateurtheaterschool in Nijmegen en doorloopt het eerste jaar docent drama op de HKU te Utrecht. Al deze ervaringen leiden er uiteindelijk toe dat Nathalie kleinkunst wil en moét maken.
Persoonlijkheidsprijs Cameretten en Voor de Leeuwen-trofee
Ze wordt aangenomen op de Koningstheaterakademie in Den Bosch. Voor haar eerste programma STAM (30 min.) ontvangt zij de Persoonlijkheidsprijs tijdens het cabaretfestival Cameretten 2004 en de Voor de Leeuwen-trofee 2005: een onderscheiding voor eindejaars theatermakers van alle hogescholen voor de kunsten.
nominatie Neerlands Hoop
Daarna werkt ze STAM uit tot een avondvullend programma, waarmee ze in 2006 - 2007 en begin 2008 langs diverse theaters trekt. In april 2008 start ze de try-outs van LOS. In seizoen 2008 - 2009 en in 2009 - 2010 toert ze met de voorstelling. LOS levert haar een nominatie op voor Neerlands Hoop 2009, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. Aldus de jury: ‘Twee theaterprogramma's heeft Nathalie Baartman nodig gehad om te laten zien dat ze in geen enkel hokje is te plaatsen. Op haar zoektocht naar orde, waarheid, contact en genegenheid, blijft zij zeer dicht bij zichzelf, zowel in woord als in lied en in muziekkeuze. Vreemd, maar wel lekker, met een bijzondere kijk op de wereld en een geheel eigen logica. Een groot talent […] Baartman bewijst dat zij zich zeer snel ontwikkelt. Zij is zeer authentiek, volgt haar impulsen, staat met volle overgave op het podium en daar hoort ze.’
Deer
In maart 2008 speelt ze tevens mee in Girls Comedy Night. In najaar 2010 start ze het cabaretprogramma RAAK. Eind 2010 speelt ze tevens mee in een eindejaarsconference Wachten op Vrijdag met slechts vrouwen. De show wordt enthousiast onthaald door pers en publiek. In seizoen 2011 -2012 pakt ze RAAK weer op. In september 2012 start haar cabaretprogramma Prei met mij. In 2013 - 2014 is de herneming van deze voorstelling. Van 2014 tot en met voorjaar 2016 presenteert ze de voorstelling Louter. In najaar 2016 start ze met haar zesde cabaretprogramma Voest. In 2017-2018 volgt de reprise. In het najaar van 2018 trekt ze langs de theaters met BREEK, haar zevende voorstelling. De reprise volgt in 2019-2020. Omwille van corona worden een aantal voorstellingen afgelast. Die speelt ze later alsnog, evenals een speciaal coronaproof-programma NIET NORMAAL. Van 2021 tot en met 2023 gaat ze op pad met SNAK. In seizoen 2023-2024 toert ze met drie muzikanten van Bakelied langs de zalen met het Twents liedjesprogramma De Bössels van Baartman; Twentse fadoooo door Nathalie, waarmee ze heel Nedersaksië verovert. De muziek van het programma verschijnt op de cd 't Twentse leed. In seizoen 2024-2025 trekt ze door het land met haar theaterprogramma Deer.
Amsterdams Kleinkunst Festival
In voorjaar 2018 vraagt het AKF aan Nathalie om een vervolg op Oerend Hard van Normaal te schrijven. Dat resulteert in het lied Bössel. Hetzelfde festival vraagt haar ook om de liedjes uit haar programma's van muziek te voorzien. Nathalie besluit er gypsy-arrangementen voor te maken.
columniste
Nathalie schrijft columns voor De Twentsche Courant/Tubantia en regelmatig ook voor het radioprogramma Vroege Vogels. Dat deed ze een tijdlang ook voor het Mezza Magazine van het AD, TM, Scènes en Capuccino. Haar eerste reeks columns verschijnt in boekvorm: Ik heb iets met prutsers. In 2023 komt een nieuwe reeks columns uit in het boek En dat noemen ze vooruitgang.