KIK Productions

voorstellingen

LEGO-PIANO

Persinformatie

LEGO-PIANO © Jeroen van Veen

Jeroen van Veen: componist
compositie: LEGO music

techniek: Mark Munnik

theaterconcert 2016-2017

LEGO-PIANO

De LEGO-PIANO is opgebouwd met bijna 30.000 tweedehands legosteentjes. Hij is een ware sensatie om te zien en te horen! Door middel van een ingebouwd digitaal klavier, maar ook allerlei mechanische instrumentjes (uiteraard van LEGO), vormt deze vleugel onder andere een verwijzing naar zeldzame speciale vleugels uit de tijd van Mozart. Toen konden allerlei bijzondere geluiden aan de vleugel worden ontlokt, doordat er allerlei instrumenten waren ingebouwd. Ook het gebruik van vilt, leer en perkament tussen de hamers en de snaren gaf nieuwe klanken. Dit alles is in de loop der eeuwen bijna vergeten, maar de LEGO-PIANO kan de variëteiten en de ontwikkeling van het instrument hoorbaar maken, door middel van een muzikale reis door de tijd, waarbij Sandra vertelt en Jeroen speelt. Natuurlijk spelen ze samen ook piano-vierhandig aan het instrument waarbij de extra mogelijkheden volop worden benut!

Het programma bevat werken in de stijl van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt maar ook Cage, Frahm, Einaudi en werken van Jeroen van Veen zelf. Van deze laatste klinkt bijvoorbeeld zijn Minimal Prelude 18: LEGO Muziek!

www.legopiano.com


In april 2016 ontving Jeroen de NPO Radio 4 Prijs 2016 van het radioprogramma De Klassieken! Aldus de NPO Radio 4-jury: 'Met zijn muziek en opvallende ligconcerten bereikt en boeit hij keer op keer een uitzonderlijk breed publiek. Met zijn unieke repertoirekeuze, concerten op bijzondere locaties en zijn herkenbare invloeden van jazz, blues, techno en trance in zijn muziek weet hij ook veel jongeren te bereiken. Daarnaast is Jeroen van Veen een begenadigd verteller. Als geen ander weet hij onder woorden te brengen wat muziek bij mensen teweegbrengt.' De klassieke zender reikt de NPO Radio 4 Prijs jaarlijks uit aan een musicus, ensemble of concertinstelling die op een onderscheidende manier klassieke muziek toegankelijk maakt voor een breder publiek.
.