KIK Productions

artiesten

Mylou Frencken

Biografie

Over Mylou Frencken

Mylou Frencken (19-12-1966) is geboren in Amsterdam en getogen in Haarlem. Zij heeft al vroeg pianoles en doet tijdens haar middelbare schooltijd vaak mee met muziek- en theateravonden. Als brugklasser speelt Mylou mee in De Zesde Klas, een 7-delige TV-serie van de IKON. Later zit zij als pianiste en zangeres in de huisband van 13 Speciaal, een radioprogramma voor jongeren. Mylou woont in Haarlem.


Persoonlijkheidsprijs Cameretten

Na de HAVO volgt Mylou Frencken de Kleinkunstacademie in Amsterdam. In die periode speelt zij mee in diverse films en schrijft zij eigen nummers die zij vertolkt vanachter de piano. Voor haar afstudeerprogramma Waar Zijn Ze ontvangt Mylou niet alleen de Creativiteitsprijs van de Akademie, maar in 1991 ook de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten.

Samen met haar in 2006 overleden partner en cabaretier Bert Klunder maakt zij de cabaretprogramma's Visch en Fruit en Varkens Wassen. In het eerste deel spelen zij een jong verliefd stel. Mylou als het bedeesde meisje dat het gefoeter van haar vriend (Klunder) lijdzaam verdraagt. In Varkens Wassen zijn ze net getrouwd en begint de breekbare bruid al handigheid te krijgen in het omgaan met de botte bruidegom.


Met het Mes op Tafel

Naast het spelen van voorstellingen levert Mylou muziek- en tekstbijdrages aan de theaterprogramma's Spelen van Angela Groothuizen en Boel Touw van Marjolijn Touw. Ook schrijft zij teksten voor het populaire kinderprogramma Sesamstraat en het KRO-programma Bertje Knor.
In seizoen '97-'98 organiseert en presenteert zij Het Eigen Lied, een serie avonden voor dichters en zangers in Theater Klein Bellevue te Amsterdam. Tot 2002 zit Mylou in de redactie van Sesamstraat waar zij medeverantwoordelijk is voor de selectie van de Nederlandse bijdragen. Mylou is barvrouw in de televisiequiz Met het Mes op Tafel, waarin ze ook liedjes zingt. 

In 2003 speelt ze samen met Niek Barendsen de Parade-voorstelling Holland Hoog! Ter Lering ende Vermaeck. In het najaar 2003 presenteert ze, ook weer samen met Niek Barendsen, de theatervoorstelling Vooruit!, waarin ze liedjes zingt en zichzelf begeleidt op de piano en JaJaJa, waarin Niek zingt en vertelt over het ideale verlangen, waarin gemis een grote rol speelt.


soloprogramma's

Van 2006 tot 2009 presenteert Mylou haar cabaretvoorstelling Alles Nog Prachtig (na de dood van haar in 2006 overleden man Bert Klunder Alles Nog Prachtig II genoemd), waarin zij op indringende en droogkomische wijze zingt en praat over verlies, verdriet, afscheid en gemis. In 2007 schrijft ze columns voor de Esta en vanaf eind 2008 voor het Noordhollands Dagblad. In de zomer 2009 verschijnt haar boek Zonder Bert, met daarin de verzameling columns in de Esta over het leven als weduwe.

In 2009, 2010 en 2011 speelt ze haar voorstelling Uit bed, over naar eigen zeggen: ’De wederopbouw van een mens die weer alleen is’. Op de Parade 2010 is Mylou samen met Christine van Stralen te zien in de voorstelling Haarpijn, geschreven door Mike Boddé. Najaar 2010 en voorjaar 2011 werkt ze mee aan Hormonologen, een toneelstuk over de vrouwelijke overgang van Yvonne van den Hurk.

In april 2011 wordt ze genomineerd voor De Olifant 2011, de kunst- en cultuurprijs van Haarlems Dagblad/IJmuider Courant. In seizoen 2011-2012 start ze Mylou geeft licht, een cabaretprogramma vol liedjes. De herneming is in 2012 - 2013. Voorjaar 2016 start ze met try-outs van Zinloos Zuchten, over haar haat-liefdeverhouding met het etaleren van emoties. De voorstelling gaat in première in oktober 2016. In najaar 2018 herneemt ze Zinloos Zuchten


Dames Eerst

Van oktober 2013 tot en met januari 2014 is ze te zien in Purper Ladies van Theatergroep Purper. Daarna in Kenau, de opera in Haarlem. Samen met de actrices van Purper Ladies, die zich sindsdien Dames Eerst noemen, maakt ze ook Ladies Buitenspel (2014) en In de Stemming (2015) in de aanloop naar de provinciale statenverkiezingen.


RouwRevue en Omdat ik zoveel van je haat, samen met Pieter Tiddens

Van 2014 tot en met 2017 speelt ze samen met Pieter Tiddens RouwRevue, een open, emotioneel, confronterend, maar ook bevrijdend programma over het (door)leven na de dood van een naaste. In het voorjaar 2018 maken ze samen een trouwrevue Omdat ik zoveel van je haat.


Jubileumjaar 2017

In 2017 zit Mylou 25 jaar in het vak. Om die reden brengt ze in mei van dat jaar de bundel Leven in het lied uit bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. In het boek interviewt ze collega's over hun mooiste, door hen zelf geschreven lied. In najaar 2017 gaat Mylou tezamen met een band op tournee met een gelijknamig theaterprogramma. Elke avond neemt ze één van haar collega's mee als gast.


WAAGSTUKKEN

Samen met cabaretière Dorine Wiersma maakt ze het programma WAAGSTUKKEN in 2019-2020. Omwille van corona is een aantal programma's geannuleerd. Die worden later alsnog gespeeld.