KIK Productions

artiesten

Fred Delfgaauw

Biografie

Over Fred Delfgaauw

Fred Delfgaauw wordt op 4 januari 1960 in Den Haag geboren. Tot 1984 speelt hij ad hoc bij diverse theatergezelschappen zoals De Haagse Comedie en de Zoetermeerse Komedie.

In 1984 richt hij Studio Peer op. Hij bewerkt klassieke theaterstukken van o.a. Shakespeare, Ibsen, Beckett en maakt ze speelbaar voor één persoon. Zijn voorstellingen blijken, o.a. door hun magie en sterk visuele eigenschappen, geschikt voor een breed publiek.

voorstellingen voor volwassenen

In 1986 ontvangt hij een Nederlandse theateronderscheiding: de Hans Snoekprijs voor zijn voorstelling Weg van Waan (De Storm van Shakespeare). Voorstellingen zoals Weg van Waan en Wolkenjas (Peer Gynt van Ibsen) worden meer dan 500 keer gespeeld in Nederland en België. In 1990 brengt Delfgaauw Mozart zijn eerste voorstelling voor volwassenen uit. Vanaf Mozart stopt Delfgaauw met het maken van producties voor kinderen. In december 1991 gaat De Terugreis in première.

In 1992 komt van Theater Malpertuis uit België de uitnodiging voor een regie van de bewerking die hij van Shakespeare's King Lear heeft gemaakt. Anderhalve week voor de première komt de hoofdrolspeler Dries Wieme door een auto-ongeval om het leven. Delfgaauw is anderhalf jaar niet meer in het theater te zien. Zijn weerzien met het publiek komt in 1994 alsnogmaar dan in de vorm van een solovoorstelling Vorst aan de Grond.

In de jubileumvoorstelling Momenten (1996) breekt hij met 'de vierde wand' in het theater, die staat voor het publiek in de zaal en flirt hij zelfs met het cabaret. Momenten is een doorbraak: het publiek komt veelal in groten getale naar de voorstelling. Vanaf november 1997 speelt Fred de productie 't Gelag, waarin een zoon van een kroegbaas in het voormalige café denkbeeldig een dialoog aangaat met zijn klanten. 't Gelag wordt wegens groot succes geprolongeerd tot april 1999 en Fred wordt finalist met deze voorstelling voor de Toneelpublieksprijs 1999.

stemmenwerk

Vanaf 1986 houdt Fred Delfgaauw zich steeds vaker bezig met stemmenwerk. Via grote internationale castingbureaus als Multi Voice en Euro Voice wordt zijn stemtalent gebruikt voor radio- en televisiecommercials. Verder is zijn stem steeds vaker te horen als commentator en bij de tekenfilms van Disney. Zo is hij de Nederlandse stem voor o.a. Robin Williams (de geest uit Aladin), Jim Carry (The Mask), Woody Allen (Antz). De inkomsten uit deze activiteiten doneert hij volledig aan zijn stichting om hiermee een droom te verwezenlijken; een theater te bouwen zonder subsidie of schulden. In september 1998 opent Fred onder grote belangstelling zijn theater Peeriscoop, een middelgroot theater, gesitueerd in het centrum van Gorinchem. Met de totstandkoming van theater Peeriscoop veroorzaakt Fred grote bewegingen. Artiesten uit het hele land en het bedrijfsleven maken maximaal gebruik van het prachtige, sfeervolle theater.

In oktober 1999 gaat de productie Don Q van start. Geïnspireerd op de vertellingen van Cervantes' Don Quichotte, maken Fred Delfgaauw en tekstschrijver Rob Bloemkolk hun eigenzinnige bewerking. Deze voorstelling is 238 maal gespeeld in alle schouwburgen van Nederland en Vlaanderen.

Inmiddels heeft Fred Delfgaauw zijn theater aangevuld met een prachtige foyer. De inrichting van de nostalgische foyer bedenkt en bouwt hij zelf. Opvallend hierbij is de geweldige samenwerking met het Gorinchemse bedrijfsleven. Er vindt geen uitwisseling van geld plaats, maar een uitwisseling van diensten en middelen. Hiervoor ontvangt Delfgaauw de Hendrik Hamel Award. In juni 2002 krijgt hij de PSI Funds Raising Award. Zijn project wordt uitgeroepen tot het beste fondsenwervingsproject van Nederland 2002.

NRC Toneelpublieksprijs

In december 2002 gaat de voorstelling Kronkels in première. Theatrale hoogstandjes, magische humor en uit het leven gegrepen onwerkelijkheid, zoals we dat van Delfgaauw gewend zijn. Een voorstelling die geïnspireerd is op het leven en werk van Simon Carmiggelt. In oktober 2004 gaat de voorstelling Mozart opnieuw in première, in een bewerkte versie, waarin Delfgaauw zich ontpopt als raadsman van Antonio Salieri. In juni 2005 wordt in de Stadsschouwburg te Amsterdam de voorstelling Mozart uitgeroepen tot winnaar van de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 2004-2005.

jubileumjaar

Een speciaal jaar breekt aan. In 2006 staat Fred Delfgaauw 25 jaar op de planken. In februari 2006 gaat de jubileumvoorstelling Minder is Meer in première in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp. 'Is het niet de droom van iedere kunstenaar om met zo min mogelijk zoveel mogelijk te zeggen?' In Minder is Meer laat Fred Delfgaauw zich inspireren door de meest simpele en toch indrukwekkendste momenten van 25 jaar uniek theater. Samen met Karel de Rooij (Mini & Maxi: regieadviezen) is gezocht naar de perfecte eenvoud, waardoor Fred Delfgaauw, theatermaker en vertelkunstenaar, zichtbaarder dan ooit wordt. Voor zijn jubileum heeft Fred Delfgaauw zijn werk ook op schrift gesteld in de vorm van een boek met de gelijknamige titel Minder is Meer. Het jubileumboek staat boordevol prachtige foto's van zijn tot dan recente én voormalige grote voorstellingen, aangevuld met enkele van zijn Pleidooien, die maandelijks gepubliceerd worden in onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC. Het jubileumjaar 2006 is nog maar net begonnen als Fred Delfgaauw in maart van dat jaar voor de derde keer wordt genomineerd voor de Toneelpublieksprijs. Ditmaal is de nominatie voor zijn jubileumvoorstelling Minder is Meer. Het jubileumjaar van theatermaker Fred Delfgaauw kan niet meer stuk als hij in april 2006 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau wordt. Delfgaauw ontvangt de onderscheiding uit handen van de commissaris van de koningin in Zuid-Holland. En wat zelden gebeurt, gebeurt: Delfgaauw staat paf en heeft geen woorden meer. 

In het theaterseizoen 2006-2007 speelt Fred Delfgaauw vanwege het Mozartjaar, nogmaals enkele voorstellingen Mozart. En zijn voorstelling Minder is Meer wordt wegens groot succes in reprise genomen. Samen met Sjaak Bral maakt hij in 2007 de voorstelling Koffiehuis De Ooievaar. Daarna creëren ze ook nog De Nachclub (2009 - 2011) samen.  

In 2014 presenteert Fred Delfgaauw In de wachtkamer van de liefde. De kleurrijke personages uit deze voorstelling hebben allemaal een verhaal over hun zoektocht naar de liefde. Deze is namelijk ook een zoektocht naar de reden van bestaan: zonder liefde en de wederkerigheid lijkt het leven zinloos. In 2015 trekt hij behalve met dit programma ook opnieuw met Minder is Meer langs de theaters.

 

Minder is Meer, In de wachtkamer van de liefde, Paradijsvogels en King Lear

In de seizoenen 2017 - 2018 en 2018 - 2019 zijn de twee eerder genoemde voorstellingen te zien, vanaf najaar 2017 speelt hij daarnaast ook het programma Paradijsvogels. Fred Delfgaauw is geïntrigeerd door mensen die worden ervaren als vreemde eenden in de bijt, maar die in werkelijkheid paradijsvogels zijn. De manier waarop zij naar de wereld kijken, gaat vaak gepaard met humor, maar ook met een groot gelijk, is zijn ervaring. Hij vraagt zich regelmatig af: wie is hier nu gek?
In seizoen 2019 - 2020 toert hij met In de wachtkamer van de liefde en Paradijsvogels. Daarnaast maakt hij samen met Ida van Dril King Lear. Waar de nar koning is, de blinde ziet en liefde voorwaardelijk is. Omwille van corona zijn een aantal voorstellingen van King Lear, Paradijsvogels en In de wachtkamer van de liefde komen te vervallen. King Lear is verplaatst naar seizoen 2020 - 2021. In najaar 2020 speelt Fred zijn (in te halen) voorstellingen Paradijsvogels en In de Wachtkamer van de liefde

© website Fred Delfgaauw