KIK Productions

artiesten

Loes Luca

Biografie

Over Loes Luca

Loes Luca

Loes Luca (1953) studeerde drama aan de Kunstacademie in Utrecht. Ze debuteerde bij de Amsterdamse theatergroep Orkater, acteerde voor succesvolle televisieprogramma’s, speelde in diverse Nederlandse films, had haar eigen entertainmentband Nénette et les Zézettes en zong met verschillende gerenommeerde orkesten.


onderscheidingen

In 2002 presenteerde Loes Luca de publieksavond van het Koninklijk Huwelijk. Datzelfde jaar werd ze door het Nederlandse publiek verkozen tot Actrice van het Jaar. Ook won ze de Rembrandt Award. In 2006 stond ze voor de eerste keer in het theater met een onewomanshow, getiteld Moordwijven. Ze werd hiervoor in 2007 genomineerd voor de Theo d’Or. In dat jaar won ze eveneens de Gouden Notekraker. Voor het toneelstuk DOEK! kreeg ze in 2011, tezamen met Peter Blok en schrijfster Maria Goos, de AVRO Toneel Publieksprijs. In 2015 ontving ze nominaties voor de Colombina (beste vrouwelijke bijrol in Bedscènes) en een Gouden Kalf. In dat jaar viel ook de Lof der Zotheidprijs haar ten deel. Voor haar rol (Margo Miller) in In de ban van Broadway kreeg ze in 2017 de Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een ‘kleine’ musical (een voorstelling met maximaal tien spelers).


Uit Het Hoofd 

In seizoen 2019-2020 zou Loes try-outs spelen van Uit Het Hoofd, geschreven door Maria Goos, maar corona stak daar een stokje voor. Samen met Pierre Bokma speelt ze in het voorjaar 2021 in plaats daarvan een aantal try-outs van ZOEK!, een voorstelling waarin ze samen twaalf rollen spelen. In ZOEK!, dat eveneens door Maria Goos is geschreven, volgen we het leven van hond Jesus, die later Wim gaat heten. De hond is op zoek naar de wijsheid van de mensen. Hij wil weten wat mensen, mensen maakt. In 2022 speelt Loes, tezamen met actrice Kaatje Kooij, Uit Het Hoofd. In deze voorstelling die heel veel lijkt op haar leven, kijkt een actrice op het einde van haar carrière terug. Omdat ze niet helemaal meer is, wat ze is geweest, stuurt de producent een jonge actrice mee op tournee om haar, mevrouw Loes, door de voorstelling heen te slepen.