KIK Productions

artiesten

Loes Luca en Art-Jan de Vries

Biografie

Over Loes Luca en Art-Jan de Vries

Loes Luca

Loes Luca (1953) studeerde drama aan de Kunstacademie in Utrecht. Ze debuteerde bij de Amsterdamse theatergroep Orkater, acteerde voor succesvolle televisieprogramma’s, speelde in diverse Nederlandse films, had haar eigen entertainmentband Nénette et les Zézettes en zong met verschillende gerenommeerde orkesten.


onderscheidingen

In 2002 presenteerde Loes Luca de publieksavond van het Koninklijk Huwelijk. Datzelfde jaar werd ze door het Nederlandse publiek verkozen tot Actrice van het Jaar. Ook won ze de Rembrandt Award. In 2006 stond ze voor de eerste keer in het theater met een onewomanshow, getiteld Moordwijven. Ze werd hiervoor in 2007 genomineerd voor de Theo d’Or. In dat jaar won ze eveneens de Gouden Notekraker. Voor het toneelstuk DOEK! kreeg ze in 2011, tezamen met Peter Blok en schrijfster Maria Goos, de AVRO Toneel Publieksprijs. In 2015 ontving ze nominaties voor de Colombina (beste vrouwelijke bijrol in Bedscènes) en een Gouden Kalf. In dat jaar viel ook de Lof der Zotheidprijs haar ten deel. Voor haar rol (Margo Miller) in In de ban van Broadway kreeg ze in 2017 de Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een ‘kleine’ musical (een voorstelling met maximaal tien spelers).


Art-Jan de Vries

Art-Jan de Vries (1977) is acteur, cabaretier, mimer en kleinkunstenaar.

In 2008 won hij de persoonlijkheidsprijs van het Cameretten Festival. Hij maakte de voorstellingen Meerdere kansen voor een Eerste Indruk, Marja, Messias, de kracht van verlossing en De geluk is een Cadeau Show. Art-Jan trad ook veel op als zijn alter-ego Marja in radio- en televisieprogramma’s. Als acteur werkte hij mee aan voorstellingen van Theatergroep Max, het Onafhankelijk Toneel, MAAS, Suver Nuver, Productiehuis Rotterdam en meer. Ook was hij te zien in enkele landelijke televisiecommercials. En hij trad op met onder anderen Loes Luca. Hij presenteerde diverse gelegenheden voor uiteenlopende organisaties en was acht jaar lang de host van het Amsterdamse Fringe Festival.

 

een lach tijdens een traan en een traan tijdens een lach

Art-Jan de Vries wil mensen raken. Of hij daar nu beeldende poëzie, fysiek toneel, muziek, moderne schrijvers dan wel Shakespeare voor in moet zetten. 'Zolang het maar met mensen en voor mensen is en ik beestachtig gepassioneerd tekeer mag gaan in het theater', aldus Art-Jan.

Uit het juryrapport Cameretten 2008: 'Als je met zoveel liefde over leed kunt praten, dan heel je niet alleen je eigen wonden, maar troost je ook de toeschouwer. Een lach tijdens een traan en een traan tijdens de lach. We zoeken het zo vaak, maar vinden het zelden…maar wel bij Art-Jan dus.'

 

Zes Danslessen in Zes Weken

In 2017 en 2018 spelen Loes en Art-Jan try-outs van het toneelstuk Zes Danslessen in Zes Weken van Richard Alfieri in diverse theaters. Aat Ceelen regisseert. De vertaling is van de hand van Laurens Spoor. 

© onder meer website Art-Jan de Vries