KIK Productions

voorstellingen

HOMME FATALE

Interview

HOMME FATALE © Erwin Olaf
  • Florian Friedrich
  • Haye Jellema
  • Christian Pabst
tekst en zang: Sven Ratzke
toetsen/piano: Christian Pabst, drums: Haye Jellema, bas: Florian Friedrich 
muziek: Pabst/Jellema/Friedrich
 
regie: Dirk Groeneveld
coupeur: Edgar Stuurman
schoenen: Jan Jansen
thanks to: Connie Palmen, Heather Litteer, Rachelle Garniez, Gregory Frateur, Q-Factory, Etihad Airways en Eric Corton
show 2017-2018

Sven Ratzke deelt in HOMME FATALE zijn fascinatie voor de onweerstaanbare man

“Dit is mijn meest persoonlijke theatershow ooit”

De Duits-Nederlandse zanger en entertainer Sven Ratzke reist met zijn zinderende theatershows de hele wereld over: van New York naar Amsterdam en van Berlijn naar Auckland. Overal waar hij voet aan wal zet, vallen publiek en pers als een blok voor zijn charmes en talent. Ratzke is energiek, ad rem, geestig-vrijpostig en buitengewoon muzikaal.

Hij heeft zo’n tien theaterprogramma’s op zijn naam staan, waaronder het veelgeprezen David Bowie-programma STARMAN. Ratzke ontving internationaal juichende kritieken en diverse prijzen. Afgelopen juni werd hij in Australië nog genomineerd voor een Helpmann Award, dé belangrijkste onderscheiding voor een podiumkunstenaar. Dit najaar is zijn eigen talkshow Ratzkes Rendezvous te zien op de ARD. Momenteel is hij in ons eigen land te zien met zijn nieuwste show HOMME FATALE. Hoog tijd voor een gesprek met Sven Ratzke.

Fatale mannen
In HOMME FATALE onderzoekt hij de foute, woest aantrekkelijke man in al zijn verschijningen: de rebel, de oplichter, de duivel en de hartendief. “Door de pers werd ik in het verleden vaak een ‘homme fatale’ genoemd. Een erg fascinerende benaming vond ik dat, want we kennen de term vooral als ‘femme fatale’, waarbij ik meteen denk aan de film noir-klassiekers of Sharon Stone in Basic Instinct. Naar mijn mening kunnen mannen ook mysterieus zijn en verleiden met fatale gevolgen. Zeker nu in deze tijd mannen veel meer hun vrouwelijke kant durven laten zien, is het hoog tijd voor een theatershow over de homme fatale. De show focust zich overigens niet alleen op die fatale kant van de man zelf, maar ook op de fatale situaties waarin hij kan belanden, door de vrouw of door toedoen van zichzelf.

Ik wil altijd mijn horizon verbreden en stappen maken in mijn werk. Na de mega-succesvolle tour van STARMAN, waarin ik de muziek en het universum van David Bowie naar mijn hand zette, wilde ik weer in mijn eigen droomwereld duiken. HOMME FATALE is een erg persoonlijke show geworden, het gaat meer dan ooit ook over mij als persoon.”


Rufus Wainwright
Voor de muziek van HOMME FATALE vroeg Ratzke de crème de la crème van de hedendaagse singer-songwriters nummers voor hem te schrijven. Rufus Wainwright, Lisa Hannigan, Dez Mona en Fay Lovsky leverden filmische verhalen op muziek aan over de homme fatale in al zijn facetten. Er zitten ook bestaande, opnieuw gearrangeerde nummers van David Bowie en Iggy Pop in de show. Allemaal verleidelijke songs waarin Ratzke meer dan ooit de popsound opzoekt: de ene keer met een bruisende beat, dan weer als intieme chanson. “Mijn voorstellingen zijn te beschrijven als shows; er is steengoede muziek, een spannende verhaallijn die het midden houdt tussen theater en stand-up en ik ben altijd gekleed in glamorous outfits. Eigenlijk zijn mijn shows een mix van pop met cabaret. Dat is bij HOMME FATALE sterker dan ooit.” Ratzke wordt begeleid door pianist Christian Pabst, drummer Haye Jellema en bassist Florian Friedrich. De regie is in handen van Dirk Groeneveld.

Manfred Thierry Mugler
Kenmerkend voor Ratzkes shows zijn de sexy-eigenzinnige outfits van topontwerpers uit de internationale modescene. Voor HOMME FATALE heeft hij de wereldberoemde couturier Manfred Thierry Mugler weten te strikken. “Ik was altijd al een enorme fan van hem. En wat blijkt? Hij ook van mij! Dat vind ik fantastisch. Mugler is echt een legende onder de designers. Hij ontwierp voor David Bowie, George Michael, Beyoncé, Lady Gaga en vele andere sterren. Mugler is een theaterman die weet wat het betekent om een groot event neer te zetten. Elk ontwerp is gegarandeerd een spektakel en zijn kostuums zijn een fantastische toevoeging aan de show. Jan Jansen ontwerpt de bijhorende schoenen.”

Je toert over de hele wereld, speelt meerdere shows tegelijk in verschillende talen en hebt een eigen tv-show in Duitsland, hoe doe je dat?
“Dit werk is mijn beroep en mijn hobby tegelijk, ik hou van optreden en met mijn band op tournee zijn. Ik improviseer veel, daardoor blijven shows voor ons fris. Je moet je overigens wel goed focussen om al die dingen door elkaar te kunnen doen, maar het houdt je ook enorm scherp. Het gebeurt weleens dat ik Engels en Duits door elkaar haal, maar dat wordt me eigenlijk nooit kwalijk genomen. Ik geniet intens en voel me bevoorrecht dat ik al deze leuke dingen mag doen en publiek over de hele wereld mee kan nemen in mijn universum.”

De wereldpremière van HOMME FATALE is in Berlijn en je brengt deze show ook naar New York. Daarnaast speel je in Almelo en Tilburg.
“Mijn shows worden omschreven als ‘kosmopolitisch’: ik vind het heel belangrijk om ze aan zo veel mogelijk verschillende mensen te laten zien. Ik wil mijn shows spelen op plekken waar ik iets met de mensen heb, maakt niet uit in welk land dat is. Gedurende deze tour zijn we te zien in gigantische concertzalen en ook in de wat intiemere theaters. Ik kijk enorm uit naar alle spannende ontmoetingen!"


Sven Ratzke speelt HOMME FATALE tot en met 19 mei in diverse theaters. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa of via de website van het theater.