KIK Productions

voorstellingen

De oerknal van rock-'n-roll

Persinformatie

De oerknal van rock-'n-roll © Cok van Vuuren
  • Cok van Vuuren
  • Rob Wijtman
  • Bart Wijtman
Cok van Vuuren: gitaar en zang
Rob Wijtman: drums en zang
Bart Wijtman: bas, piano en zang

techniek: Jack Moelands Muss TS, TIM group
theaterconcert 2017-2018

De oerknal van rock-'n-roll

De Rotterdamse band Ocobar is al jarenlang met regelmaat te zien en horen in de Nederlandse theaters. Gitarist Cok van Vuuren, drummer Rob Wijtman en zijn broer, zanger en gitarist Bart Wijtman toerden onder anderen met Freek de Jonge (Van A naar Z), Leo Blokhuis (New Orleans) en Ricky Koole (Me & Tennessee). Ook in de theaterprogramma’s Man & Fiets en Non Stop New York met Wilfried de Jong was duidelijk de muzikale handtekening van Ocobar te herkennen. Filmisch, poëtisch, verstild, maar ook vaak ruig en gemeen swingend.

Hoog tijd voor een programma waarin het trio zichzelf presenteert! In De oerknal van rock-‘n-roll laten de heren van Ocobar zien en horen wat deze muziek voor hen betekent. Met groot gemak nemen ze je mee op reis naar de jaren 50. Vol vuur vertellen ze over Sun Records, een geluidsstudio en platenlabel in Memphis, waar het allemaal begon. Tezamen met Sam Phillips, de eigenaar van Sun Records, veranderde Elvis, alias The King, het geluid dat begin jaren 50 klonk. De wereld schudde: rock-’n-roll was geboren. Al snel volgden muzikanten als Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Roy Orbison. De mannen van Ocobar vertellen verhalen over het ontstaan van de allereerste songs en over de ontwikkeling van de muziek. Ze spelen hits als That’s All Right, Mama, Blue Suede Shoes, Great Balls of Fire en Ooby Dooby, maar ook de minder bekende parels uit die tijd.

Bart Wijtman: ‘Rock-‘n-roll is zang met enkel de rauwe energie van een elektrische gitaar, bas en drums. Meer is er niet nodig. Toen niet en nog steeds niet. Dat spreekt ons ontzettend aan. Dat betekent overigens niet dat we de songs keurig naspelen. Dat is niets voor ons. Wij geven er een eigen draai aan en leven ons op die manier op de nummers uit.’

In De oerknal van rock-‘n-roll maakt Ocobar tevens een uitstapje naar het fotografische werk van tijdgenoot O. Winston Link. Terwijl de studio Sun Records overuren draaide, maakte Link foto’s van rijdende treinen, overvliegende vliegtuigen en langs scheurende auto’s. Hij wilde die bewegingen het liefst in één foto vangen. Cok van Vuuren is behalve topgitarist, ook een begenadigd fotograaf. Op smakelijke wijze vertelt hij over de werkwijze van Link. De beelden van deze fascinerende fotograaf passen bovendien wonderwel bij een song van Johnny Cash.

In een intieme setting, aan de hand van verhalen, foto’s en weergaloze muziek neemt Ocobar je mee naar de jaren 50 en 60, naar de oorsprong van rock-‘n-roll. Een must see voor alle theater- en muziekliefhebbers!