KIK Productions

artiesten

Marieke Eelman

Biografie

Over Marieke Eelman

Marieke Eelman is zangeres en songwriter. Zij was frontvrouw, zangeres en gitarist van de Nederlandse band Nilsson. Nilsson had radiohits als Elastic Baby (3fm megahit) en My Brain’s Down. Met Nilsson toerde zij meerdere malen langs het clubcircuit en deed zo’n beetje alle festivals aan die Nederland rijk is. Marieke is voor haar unieke zanggeluid genomineerd voor een Edison. 


Invitation to the sound of Jerney Kaagman and Earth&Fire

Marieke heeft haar lang gekoesterde wens om een eerbetoon aan (de unieke sound) van de legendarische zangeres Jerney Kaagman en haar band Earth&Fire (1969-1983) te brengen, vormgegeven. Earth&Fire is een belangrijke formatie geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek (progrock), met indrukwekkend songmateriaal en diverse hits waaronder Seasons, Maybe Tomorrow Maybe Tonight, Storm & Thunder en uiteraard de nummer 1-hits Memories en Weekend. Ze is in gesprek gegaan met bandoprichters Jerney Kaagman, Chris en Gerard Koerts en schrijver Fred Hermsen. Dit leverde boeiende verhalen op over de authentieke stem van Kaagman en de complexe melodieën, teksten en arrangementen van de gebroeders Koerts.

Dit alles leidde tot het rocktheaterconcert Invitation to the sound of Jerney Kaagman and Earth&Fire, vol met originele bandclips, de door Earth&Fire gebruikte vloeistofprojecties, ongepubliceerd fotomateriaal en beelden met de outfits van stijlicoon Kaagman. Samen met haar band, brengt Marieke pure live-uitvoeringen van de progrock-songs van Earth&Fire uit de jaren 70.  

'Het is al lang een wens van mij om met het materiaal van Earth&Fire te werken. Met haar authentieke stemgeluid speelde Jerney Kaagman, naast haar verschijning, een grote rol voor de band en het bandgeluid. Naar mijn mening is Jerney Kaagman als zangeres nog onderbelicht gebleven, wellicht ook onderschat, terwijl haar geluid zo bepalend was voor de unieke sound van Earth & Fire. Ik houd van haar rechte stem, een strak geluid, zonder fratsen en mooidoenerij. Ik zou Jerney Kaagman als zangeres zijnde graag uitlichten en ‘eren’ en daarbij het mooie songmateriaal van Earth & Fire. Materiaal dat cultureel erfgoed is, met songs die een basis hebben gevormd voor de hedendaagse Nederlandse pop- en rockmuziek. Liedjes met complexe melodieën, arrangementen en teksten van Chris en Gerard Koerts en tekstschrijver Hans Ziech waar toch altijd een universeel popgevoel uit spreekt zodat je ze begrijpt en voelt. Een combinatie die een band uniek en magisch maakt en die Earth & Fire kenmerkt', aldus Eelman.