KIK Productions

artiesten

Fairport Convention

Biografie

Over Fairport Convention

Engelse folkrock

De Britse folkrockband Fairport Convention wordt opgericht in 1967. Het huis van gitarist Simon Nicol heet Fairport, zie hier de naam van de band. De formatie brengt de Engelse variant van folkrock voort. Gaandeweg voegt de band namelijk steeds meer Keltische en middeleeuwse invloeden toe aan dit tot dan toe vooral door Amerika gedomineerde genre.
Aanvankelijk is basgitarist Ashley 'Tyger' Hutchings de spil van Fairport Convention. Andere bandleden zijn de eerder genoemde Simon Nicol (gitaar), Richard Thompson (gitaar) en Shaun Frater (drums). Al snel volgt zangeres Judy Dyble. Op instigatie van producer Joe Boyd van het label Island Records wordt er nog een zanger aangetrokken, Iain Matthews.


Sandy Denny

Eind 1967 komt het debuutalbum Fairport Convention uit, nog sterk geënt op Amerikaanse folkrock met een aantal covers van Joni Mitchell. Nog voor het uitbrengen van het tweede album What We Did On Our Holidays wordt Judy Dyble vervangen door zangeres Sandy Denny.
Het derde album Unhalfbricking bevat naast nummers van Bob Dylan, al veel meer eigen nummers. En Richard Thompson is inmiddels uitgegroeid tot een exceptioneel inventieve gitarist. De band scoort een hit met het nummer Si Tu Dois Partir, een Franstalige versie van Bob Dylans If You Gotta Go. Prachtig is het nummer Who knows where the time goes met de legendarische Sandy Denny.


Liege and Lief na auto-ongeluk

Bijna betekent een tragisch auto-ongeluk het eind van Fairport Convention. Twee personen komen om het leven, onder wie de vriendin van Richard Thompson. De andere bandleden die ook gewond raken, willen het bijltje erbij neergooien, maar besluiten toch de studio weer in te gaan om het album Liege and Lief op te nemen, nadat ze hersteld zijn van hun verwondingen. Wel zonder zanger Iain Matthews, hij heeft de band verlaten. Dit album is in de ogen van velen de beste plaat van Fairport Convention.


50-jarig bestaan

In 1979 wordt de formatie opgeheven, maar in 1985 heropgericht. En inmiddels heeft de band de 37e cd Myths and Heroes (2015) uitgebracht. In 2017 bestaat de band vijftig jaar. In oktober 2016 komt de formatie naar Nederland voor een korte tournee. 

Still going strong!

boekingen: jan@mammothproductions.nl | www.mammothproductions.com