KIK Productions

artiesten

Steef de Jong

Biografie

Over Steef de Jong

Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij graag de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren. Hij heeft een fascinatie voor de operette: het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical.


Gerrit Rietveld Academie

Steef is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2006 studeerde hij hier als bachelor af met de muziektheatervoorstelling Stevens Testosteron Revue. Daarna vervolgde hij zijn studie aan DasArts (master of theater – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), en studeerde hij in 2009 af met het muziekdrama Engelberg Express, een Alpenoperette waarvoor hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie.


samenwerkingen

Vanaf 2010 was hij als acteur betrokken bij voorstellingen van onder andere Susies Haarlok, Orkater, Toneelgroep Het Volk en Firma Rieks Swarte. In 2013 bracht hij in eigen beheer de lp/cd Liedjes van Steef de Jong uit.


Groots en Meeslepend

In 2014 richtte Steef samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op en maakte hij samen met haar een eenmans-operette-trilogie over zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette. Dat resulteerde in de voorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel. Groots en Meeslepend maakt voorstellingen die met minimale middelen een grootse operateske wereld oproepen. Achter de schijnbaar lichtvoetige speelstijl en vormgeving gaat een diepere wereld schuil die wil verwonderen en ontroeren.


onderscheidingen

Voor Ludwig ontvingen zij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014 en wonnen zij de Theatre Award op het Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. In 2016 won Steef naast de Veghelse Toneelpublieksprijs, de Olifant; de kunst- en cultuurprijs van de stad Haarlem.


ORFEO, een drama van karton


In seizoen 2017-2018 speelt Steef zijn nieuwe voorstelling ORFEO, een drama van karton

© website Groots en Meeslepend