KIK Productions

artiesten

Chris Chameleon

Biografie

Over Chris Chameleon

Na Boo! solo

In 1989 begint Chris Chameleon zijn carrière als acteur. In 1997 wordt hij bassist en frontman van Boo!, een populaire band uit Zuid-Afrika. Wanneer Boo! in 2004 tijdelijk stopt, start Chameleon een solocarrière. Zijn solocd’s en -dvd’s leveren hem meermalen nominaties én onderscheidingen op (SAMA’s: prestigieuze muziekonderscheidingen in Zuid-Afrika). Zijn albums bereiken daarnaast regelmatig de goud- en platinastatus. Chris brengt zowel cd’s en dvd’s uit in het Zuid-Afrikaans als in het Engels en zijn liedjes variëren van fijnzinnige ballades tot stevige rocknummers. Hij is van alle markten thuis.


onderscheidingen

Achtereenvolgens verschijnen in 2005 zijn bejubelde cd Ek Herhaal Jou (I repeat you) (nominatie SAMA 2006 en dubbel platina), met gedichten van dichteres en icoon uit de jaren 60, Ingrid Jonker (1933-1965) en zijn dvd Volkleur (goud 2006). Het getuigt van de enorme kracht die hij als soloperformer heeft. In 2006 komen zowel de Engelstalige rockcd Shine (nominatie SAMA 2007) als zijn tweede Afrikaanse album 7de Hemel (SAMA Award 2007 en dubbel platina in 2009) uit, met liedjes van de populaire, dakloze muzikant Liam, een rol van Chameleon in de favoriete soapopera van Zuid-Afrika: 7de Laan. In juli 2007 komt Chameleons derde Afrikaanse album Ek Vir Jou uit (goud in 2007 en Huisgenoot Tempo Award 2008) en in oktober van dat jaar verschijnt een live rockdvd Flight of an Extraordinary Alien (nominatie best global chart dvd 2008). In dat jaar krijgt hij tevens een eervolle onderscheiding van de Zuid-Afrikaanse academie voor wetenschap en kunst voor zijn bijzondere bijdrage aan de Afrikaanse muziek. In 2008 verschijnen de cd/dvd Klassieke Chameleon (Publieksprijs van Aardklop 2007 en Vonk Award 2008) en het album Made Available. In 2009 komt zijn vierde Afrikaanse album Kyk Hoe Lyk Ons Nou uit en ontvangt hij een prijs voor beste mannelijke artiest (KANNA Award).


Ingrid Jonker

En in 2011 brengt hij As jy weer skryf uit, een nieuw Ingrid Jonker-album (nominatie SAMA 2011). Hij toert een aantal jaren met het Jonker-repertoire langs Zuid-Afrikaanse, Nederlandse en Belgische theaters.


Daniella Deysel

In 2014 start hij een intensieve samenwerking met de Zuid-Afrikaanse dichteres Daniella Deysel. Chameleon zet ook haar gedichten op muziek. Samen maken zij het theaterprogramma Die Weerkaatsing. Ook in het theaterprogramma Drie Vriende (2016) werken ze samen.


Ja Gesê met Leoni Jansen

In 2017 creëren Chameleon en Leoni Jansen een theaterprogramma Ja Gesê. Ze namen het gelijknamige lied van Chameleon al eens eerder op. Dat beviel heel goed, dus is het tijd om samen langs de theaters te reizen met meer songs.